Принц Уилям е надеждата на британското кралско семейство

Когато британският принц Уилям мине под венчилото с любимата си от студентските години, светът ще стане свидетел на поредната стъпка към трона на най-големия син на покойната принцеса Даяна.

В последните месеци преди сватбата проучвания на Острова показват, че една трета от британското общество предпочита младият принц да наследи Кралицата, а не баща му Чарлз. Вариантите това да стане са абдикация или смърт. За кралското семейство абдикацията е изключително срамен акт, защото нарушава вековна традиция . Пример от историята е оттеглянето на Едуард Шести заради остро критикувания му брак с американката Уолис Симпсън. На престола сяда по-малкият му брат Джордж Шести, чиято история е в основата на тазгодишния носител на "Оскар” филм "Речта на краля".

Въпреки че този сценарий е малко вероятен и дори фантастичен, мнението на британците е достатъчно красноречиво за популярността на младия принц. Докато Чарлз изглежда отдръпнат от обществото и прекалено традиционен, неговият син напоследък успяваше да води сравнително нормален начин на живот в съответствие с кралските стандарти.

"Уилям готви и оправя леглото си сам. Държи се като нормален човек и изглежда, че това му харесва", заяви Пени Джунър, който пише биографията на принца. "Уилям е добър човек, много честно момче. Не е и кой знае колко суетен. Дори предпочита хората да се обръщат към него с името му, а не с "Кралско височество"", отбелязва още Джунър.

Роденият на 21 юни 1982 година принц, който взе първата си глътка въздух едва няколко месеца след сватбата на родителите си, и неговият брат Хари се наслаждаваха на детство, изпълнено с топлотата на майка им Даяна - нещо, което баща им не е притежавал в детските си години. Решена да избяга от възвишената атмосфера на двореца и да даде на децата си шанса да надзърнат в обикновения живот, тя водеше синовете си в обществените паркове и посещаваше тайно бездомните в столицата. "Уилям имаше много по-нормално детство от баща си", разказва Пени Джунър. "Неговата майка знаеше какво е да отидеш на кино, на панаир и на ресторант".

След смъртта на Даяна, която си отиде от този свят при свирепа катастрофа в Париж през август 1997 година, принц Чарлз сключи сделка с редакторите на големите вестници на Острова, благодарение на което Уилям и Хари останаха далеч от обективите на пресата. Това им позволи да израснат сравнително необезпокоявани от ненаситните британски таблоиди.

През 2001 година Уилям постъпи в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия, който мнозина определят като "Оксфорд на Севера". Именно там принцът се запозна с бъдещата си съпруга Кейт Мидълтън.

Присъединявайки се към армията, Уилям пое по добре познатия път към короната, след като първоначално получи военно образование, а след това започна кариера в Кралските военновъздушни сили като пилот на хеликоптер. Въпреки, че кралското семейство често е изправяно пред остра критика, британците таят изключително топли чувства към принц Уилям и бъдещата му съпруга. "Народът го смята за син на майка си, така че всички почитатели на Даяна са и негови фенове", категоричен бе ПР експертът Макс Клифърд.(БГНЕС)