200 000 туристи в Монако за кралската сватба

В Монако вече тръпнат в очакване на венчавката на принц Албер Втори и годеницата му Шарлийн Уитсток, която ще се сътои в два дни - днес и утре.

Американската рокгрупа Eagles вече започна тържествата с  безплатен концерт на футболен стадион. Днес от 17 часа е гражданската церемония в тронната зала на двореца. На същото място, преди 55 години, един на друг са се врекли родителите на Албер - знаменитата актриса Грейс Кели и принц Рение.Двойката ще сключи граждански брак в 17 часа местно време в Тронната зала на двореца.


Петдесет минути по-късно младоженците ще излязат на балкона на Огледалната зала, за да приветстват множеството на площада пред палата, където церемонията ще може да се гледа на огромни екрани.

В 18,00 часа местно време ще има коктейл на площада за всички жители на княжеството. Те ще могат да опитат и деликатеси от Южна Африка. Към хората на площада ще се присъединят и младоженците. Там те ще получат сватбени подаръци от поданиците си.

Два часа по-късно жителите на Монако ще продължат да празнуват на пристанището. В 22 часа ще има и концерт на Жан-Мишел Жар в чест на щастливото събитие. Църковният брак ще бъде сключен утре. Сватбата на Албер ще бъде доста по-различна от тази на родителите му. Очаква се за щастливото събитие в княжеството, чието население е едва 35 000 души, да пристигнат 200 000 туристи.

Сватбата е дълго чакано събитие в Монако, защото така принцът ще може да остави след себе си законни наследници, а и бракът му слага край на репутацията му на лекомислен ерген.