Джулай морнинг е поредният уникален български празник

Тази нощ на много места у нас ще се проведе уникалното честване на първия юлски изгрев – Джулай морнинг.

Това е хипи празник възникнал в средата на 80-те години, и е уникален за България, тъй като не се празнува в други европейски държави. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на песента "July morning" на Юрая Хийп.

По традиция най-много хора се очакват на Камен Бряг. Групите са доста, но точно в 5.32 ч., когато изгрява слънцето, ще започне  изпълнението Джон Лоутън от Юрая Хийп, който ще изпее едноименната песен на групата. Събитието е юбилейно, тъй като е петото подред, похвали се кмета на Каварна Цонко Цонев, който е и главният организатор.

На 1 юли на Пантеона във Варна ще пее и друг член на Юрая Хийп - Кен Хенсли, който е у нас за съвместно турне с българската рокгрупа Сънрайз.

На плажа на къмпинг Градина днес стартира чисто нов фестивал по повод посрещането на първия юлски изгрев. В продължение на 48 часа от сцената на плажа на Градина ще звучи Джаз, Соул, Денс, Фънк и Диско, а на сцената ще се качат 9 банди и 15 диджея. Селекцията на хедлайнерите включва Incognito, Kraak & Smaak, The Sweet Vandals , а от българска страна Tri O Five, Белослава , Миленита и други. (виж още тук)

На централния плаж в Бургас, за четвърти пореден път, общината организира посрещането на Джулая. На плажа ще има запалени огньове и мимове, а в музикалния списък влизат имената на популярни български изпълнители –  Уикеда, пънк-рок веселяците Оги 23 и The Pomorians. Събитето е напълно безплатно, съобщават от общината.

Ако няма как да отпрашите за морето, джаз ще звучи от 1 до 3 юли и в Докторската градина в София. Събитието ще е напълно безплатно. Тон на шоуто под открито небе навръх Джулай морнинг ще даде бендът на Музикалното училище с ръководител Емануил Манолов-Бадема. Чаровните дами от Sentimental Swingers и музикантите от Михаил Йосифов секстет,  ще закрият първата вечер. На 2 юли фиестата ще започне с формацията на тромпетиста Венци Благоев "Мейнстрийм джазтет" със специалното участие на големия Антони Дончев на пианото. Веднага след тях излиза триото на Живко Петров - JP3, което ще представи официално новия си албум "Poison". Още много джаз изпълнители ще се изявят в центъра на София, а големият финал е посветен на Франк Синатра. Той ще възкръсне с гласа на Монти Айдъм, който пристига от Лос Анджелис. Публиката на A to JazZ ще може да види и специална фотоизложба подготвена от агенция "Булфото".