Монакският княз Албер II се жени за плувкиня

В края на тази седмица княжество Монако най-после ще си има своята нова княгиня, когато южноафриканската плувкиня Чарлийн Уитсток се омъжи за княз Албер II.

Русата красавица е известна със социалната си дейност и с желязната си воля. Така че напълно оправдани са очакванията тя да стане поредната княгиня, оставила ясен отпечатък върху историята на малката европейска държава, пише в. "Фигаро".

Френски историци припомнят, че вековната история на княжеството е била силно белязана от жени.

"Почти всички княгини на Монако са имали силен характер и мнозина от тях са помогнали на малката държава да посрещне предизвикателствата на времето", казва историкът Филип Делерм.

Първата паметна монакска княгиня е Помлин Фрегозо. Тя оставя отпечатък в историята на Монако в края на 14 век и началото на 15 век като съпруга на княз Жан I. Докато той е на морски мисии, Помлин брани яростно княжеството от опитите за контрол от страна на Генуа и на Милано. Твърди се, че именно Помлин кара съпруга си да промени правилата за наследяване на короната и да разреши на жени да се възкачват на монакския престол.

Няколко века по-късно друга монакска княгиня - Шарлот Катрин, съпругата на княз Луи I, когото изобщо не може да понася, става звезда на френския кралски двор. Там тя попада като дама от свитата на Хенриета Английска, съпругата на брата на краля-слънце Луи XIV. Във френския двор Шарлот-Катрин се впуска в любовни авантюри. Твърди се, че е успяла да съблазни дори Луи XIV. Шарлот-Катрин, славещата се с красотата си и свободомислието си, е обект на интереса и на Александр Дюма, посветил й роман през 1854 г. В него той измисля легендата, че съпругът на Шарлот-Катрин е наредил в двора на палата на Монако да бъдат обесени показно всичките й любовници.

През годините на Великата френска буржоазна революция княгиня Луиз Фелисите Виктория, съпругата на княз Оноре IV, също си спечелва известност, когато бракът й се разпада и когато заедно с едно от децата си - Флорестан, тя се озовава в един от затворите на френските революционери. Накрая е пусната на свобода през 1793 г. за разлика от нейни роднини, които се озовават на гилотината. Галеница на съдбата, тя се жени още четири пъти, а през това време синът й Флорестан се посвещава на оперна певческа кариера. После той става княз на Монако по неволя, защото по-големият му брат Оноре V няма наследници.

Така княз Флорестан въвежда в монакския княжески двор друга силна жена - половинката си Каролин Жибер, наследничка на буржоазна фамилия. Буржоазната пресметливост и прагматичност на новата княгиня Каролин й помагат да управлява княжеството вместо съпруга си. Благодарение на нея Монако не се озовава в ръцете на тогавашния крал на Сардиния. После по времето на управлението на сина си княз Шарл III княгиня Каролин привлича в княжеството Франсоа Блан, останал в историята с прякора Магьосникът от Монте Карло.

Този френски строителен предприемач и бизнесмен поставя основите на монакската империя на казината. По този начин княгиня Каролин започва да привлича туристи в малкото княжество.

Отпечатъкът на всички тези княгини върху историята на Монако  напълно оправдано бледнее на фона на този на Грейс Кели, съпругата на княз Рение. Докато князът превръща Монако в модерна държава, Грейс придава блясък на позаспалата монархия благодарение на красотата си, вродената си елегантност и на благотворителните си начинания. Наричат Грейс "изгряващата звезда на Монако", която не успява да залезе и след смъртта й в автомобилна катастрофа през септември 1982 г.

Нейните дъщери - Каролин и Стефани - също са много известни. Главно заради няколкото си брака. Известно време след смъртта на баща си Каролин изпълнява ролята и на първа дама на Монако, заради ергенлъка на брат си княз Албер II. Стефани пък след кратка музикална кариера се жени все за неподходящи мъже. През последните години обаче двете княгини се посветиха на хуманитарни, културни и благотворителни мисии.

Сега специалистите по монакската монархия прогнозират, че Чарлийн бързо ще намери мястото си в списъка на паметните княгини на Монако. Неколцина обаче предупреждават, че в монакския кралски двор тя може да се окаже засенчена от друга изгряваща звезда - Шарлот Казираги, дъщерята на Каролин Монакска.(БТА)