174 г. от рождението на Апостола

Днес се навършват 174 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

В родния град на Апостола Карлово ще се състои тържествено изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей "Васил Левски" в града, както и тържествен митинг, който ще включва полагане на венци и цветя и празнични фойерверки.

В София от 11 ч., в Борисовата градина, пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Алеята на възрожденците, ще се проведе официална церемония и литературно-музикална програма, по случай 174-та годишнина от рождението на Васил Левски. В програмата на честването са включени текстове за Левски, изпълнени от актрисата Василка Сугарева, както и възрожденски и патриотични песни, представени от певеца Николай Любенов. Участие ще вземе Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

Регионалният исторически музей и ВМРО-Русе ще почетат паметта на Дякона по нетрадиционен начин. От 10 ч на Площада русенци ще имат възможност да напишат своето мнение, отношение и чувства към делото и личността на Апостола на специална дъска. В последствие словата на русенци за Васил Левски ще бъдат публикувани на интернет страниците на Историческия музей и на ВМРО.

Успоредно, 174 стръка цветя ще бъдат раздадени на русенци в чест на годишнината. Патриотите могат да ги поднесат пред Паметника на свободата в израз на признателността си, коментират воеводите.

Община Стара Загора организира тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски по повод 174 години от рождението на Апостола на Свободата. В същия ден от 9,00 до 17,00 ч. ще бъде отворен за посещение Музеен обект "Хилендарски метох" в двора на Катедрален храм "Свети Димитър" в непосредствена близост до паметника.