Най-скъпите градове в света за чужденци

Анголската столица Луанда е най-скъпият град в света за чужденци за втора последователна година, а най-евтино чужденците живеят в Карачи, Пакистан сочи проучване на консултанската компания Мърсър.

Най-скъпи за чужденци след Луанда са Токио, столицата на Чад Нджамена, Москва и Женева. Българската столица София е на 169 място от общо 214 града за 2011 г. и на 153-о място през 2010 г.

В проучването са сравнени цените на над 200 стоки и услуги във всеки град, включително жилище, транспорт, храна, облекло, стоки за бита и развлечения. Колебанията в стойностите на валутите също се отразяват върху разходите.

В проучването се посочва, че поевтиняването на щатския долар е довело до увеличаване на разходите на американците, работещи в чужбина и до значително снижаване на разходите на туристите и на чужденците, работещи в Ню Йорк, който е на 32-ро място в класацията на най-скъпите градове.

Според проучването на Мърсър най-скъпите градове на двата американски континента са Сао Пауло, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Бразилия и Каракас. В Азиатско-Тихоокеанския район те са Токио, Осака, Сингапур, Хонконг, Нагоя.

В Европа най-скъпите градове са Москва, Женева, Цюрих, Осло, Берн, Копенхаген, Лондон, Милано, Париж, Рим, Виена.

В Близкия изток и Африка се живее най-скъпо в Луанда, Нджамена, Либървил (Габон), Ниамей (Нигер) и Виктория (Сейшелите).