Световен ден на прегръдката

21 януари е обявен за Световен ден на прегръдката. Той е основан през 1986 година в САЩ от пастора Кевин Заборни, а след това бързо се разпространява по целия свят. 

Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените - 14 февруари. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек, за да се заредят с позитивна енергия.

Според учените прегръдките помагат за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести. Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса.

Според психолозите, хората, които искат да ви прегърнат, желаят да изпитат чувството на сигурност, комфорт и любов. А прегръдките ни съпътстват през целия живот. Ние прегръщаме приятели и роднини по време на срещи, след раздяла, прегръщаме се помежду си за да изразим радост и благодарност един към друг. Според легенда, по време на приятелска прегръдка хората обменят душевна топлина.

Очаква се днес по света да има множество прояви, посветени на Деня на прегръдката. В навечерието на празника в Лондон четири двойки успяха да влязат в Книгата за рекордите на Гинес за най-дълга прегръдка. Вчера те подобриха рекорда, като се прегръщаха общо 24 часа и 44 минути.