Честит 8 март!

Днес е 8 март – Международният ден на жената! Това е празник, който едни тачат, а други - пренебрегват, защото го свързват със социалистическото минало.

Празникът произлиза от първия протест на жени работнички в Ню Йорк на 8 март 1857 г. Честването е установено по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 година. За пръв път Международният ден на жената се чества през 1911 г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания, а през 1913 г. - във Франция и Русия. В България Осми март официално започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Най-силното възраждане на празника е през 60-те години като отглас на феминистките движения за правата на жените.

Празникът означава не само подаряване на цветя, но също и обсъждане на равни права и равни възможности. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените. Тази година по предложение на ООН празникът е посветен на жените от селските региони. Въпреки това всички очакваме цветя и символични подаръци. Честит празник дами!