Въртим часовника напред тази неделя

Астрономическата пролет в Северното полукълбо настъпи днес  в 07:14 ч. българско време.

Днес е денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Само няколко дни след посрещането на пролетта, тази  събота срещу неделя, на 25-ти март, в 3 часа през нощта, трябва да преместим и часовниците си с един час напред, за да преминем към лятното часово време.

Освен първият ден на пролетта, днешният 20 март е изпълнен с много и разнообразни празници.

От 1971 г. насам този ден се отбелязва като Ден на Земята. Според Българска православна църква днес е ден на Св. мъченица Фотина, а също така на 20 март се чества и римският религиозен празник в чест на богинята Минерва. Имен ден празнуват всички, на които в името им има думичката "светлина” – Светла, Светльо, Светлин, Светлана и др.  

В Швеция пък днес е Международен ден на приказката, а франкофоните по света са определили 20 март за свой празник. Френският е официален език на Франция, както е на още 28 страни по света. Спорен иранския календар, 20 март е един от трите възможни дни (19, 20 или 21 март), когато се чества Нова Година. Чества се в Иран, Ирак, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан и Киргистан.