С откриването на пеещи фонтани започнаха празниците във Велико Търново

Велико Търново празнува днес своя празник. Честванията ще започнат в 10.30 часа пред сградата на общината.

Празникът започна от снощи, когато стотици великотърновци откриха първите в България пеещи и светещи фонтани, на фона на музиката на Жан Мишел Жар. Водната каскада с площ от 739 кв. м е изцяло новопостроена за 1,5 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда". Водните струи  се осветяват от 384 прожектора във виолетово, червено, синьо, зелено, жълто и бяло. Новите шадравани са и 9 пъти по-енергоспестяващи.

За първи път тържествената сесия на Общинския съвет ще се състои в Музикално-драматичния театър от 11,00 часа. По същото време пред театъра ще започне концертната програма "Празничен калейдоскоп" с участието на Тони Димитрова, "Комиците" и фолклорен ансамбъл "Искра". В 12.00 ч. ще бъдат обявени удостоените със звания и награди по повод празника.

Следобедните часове на 22 март са посветени на най-малките жители на града. В 14,30 часа в парк "Марно поле" ще започне детско интерактивно шоу с много игри и изненади.

Местни изпълнители и формации ще се представят на празничен концерт от 16,00 часа пред Музикално-драматичния театър.

Вечерта от 18.00 ч. ще започне традиционният стрийт парад, а кулминацията в програмата е уникално 3D светлинното шоу, излъчено върху сградата на Художествената галерия. Зрелищният спектакъл ще бъде показан от 19,30 часа. Чрез 3D анимация върху сградата на галерията ще бъдат пресъздадени различни исторически сцени.

Спектакъл с подобни мащаби се прави за първи път в България. Уникалното светлинно шоу ще се гледа напълно безплатно от жителите и гостите на Велико Търново. Продължителността на спектакъла е 13 минути. Жителите и гостите на града ще могат да наблюдават светлинната феерия от почти всички площадки и заведения в централната и старата градска част, които имат изглед към местността Боруна.