72 български града се включват в "Часът на Земята"

На 31 март, от 20.30 до 21,30 часа българско време, за пета поредна година ще се проведе инициативата "Часът на Земята". В много градове по целия свят хората ще загасят осветлението и ще прекарат един час на свещи. В България 72 града са заявили участие в акцията и ще изключат светлините на обществените сгради за 1 час. Радио FM+ е медиен партньор на събитието.

Стремежът е да се привлече внимание към климатичните промени. Тази година в рамките на кампанията известни личности и обикновени хора отправят предизвикателства като задават въпроса "Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?". В замяна на това те също обещават да се подложат на някакво изпитание.

Започнал през 2007 г. като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи, която обединява хората за реални стъпки срещу промените в климата. Миналата година в инициативата участваха повече от 5200 града от 135 държави и територии и над 1,8 милиарда души по цял свят.

През 2012 г. идеята е да бъде насърчен всеки човек да направи първи стъпки във всекидневието си към по-устойчив начин на живот. Генералният секретариат на ООН разпространи изявление, в което се казва: "Посланието на "Часът на Земята" е просто. Като изключат ненужното осветление за един час, хората ще направят символичен жест, който може да вдъхнови промяната, от която толкова се нуждаем. Докато гледаме как светлината угасва от континент на континент, нека помислим колко крехко и важно е природното ни наследство и да си обещаем, че ще го опазим в името на устойчиво бъдеще за всички нас."

Свързани новини

Миранда Кер е лице на "Часът на Земята"

14.03.2012