Плеяда от британски изпълнители закриха Олимпийските игри

С пищна церемония, страхотно музикално шоу и някои от най-големите звезди на британската сцена официално бяха закрити 30-те летни олимпийски игри в Лондон през 2012 г. В рамките на 17 дни повече от 10 хиляди спортисти от 204 държави се бореха за 302 златни медала в 39 дисциплини. 

Церемонията по закриването на олимпиадата продължи малко над три часа. В нея взеха участие около 4000 души. Шоуто на олимпийския стадион в Лондон беше озаглавено "Симфония от британската музика"с режисьор Ким Гевин. 

Първата музикална група, която излезе на сцената беше Мadness, последвани от Pet Shop Boys, а One Direction затвориха цикъла на представяне на поколенията в британската музика. Танцувалната трупа Spellbound представиха акробратика, докато звучеше A Day In The Life на Beatles. 

След това на стадиона премина парада на спортистите, като най-успешно представилата се българска спортистка в Лондон Станка Златева носеше българския флаг.

По традиция по време на закриването премина и награждаването на медалистите от лекоатлетически маратон. След това започна и поредното музикално шоу. Първо се чуха гласовете на Фреди Меркюри и Джон Ленън. След това на сцената се появи Джордж Майкъл, за когото това бе първо участие на сцена от година, след като певецът имаше здравословни проблеми.

Британската симфония продължи с Дейвид Бауи и Ани Ленъкс. Кулминацията беше изпълнението на Wish you were here. Fatboy Slim успя да миксира най-успешното си парче The Rockafeller Skank с появата на Джеси Джей.


На сцената излезе и Тайо Крус с емблематичната за Великобритания автомобилна марка Rolls Royce. Веднага след това се появиха Spice Girls. Те бяха представени поотделно със специално модифицирани английски таксита. Направиха и няколко обиколки на стадиона върху покрива на автомобилите. 

След тях на сцената излезе Лиъм Галахър с групата си Beady Eye, за да изпълня големия хит на Oasis Wonderwall. Шоуто допълниха и Еlectric Light Orchestra. Накрая се появиха някои от култовите герои на Монти Пайтън. Последва и официалното парче на олимпидата, изпълнено от бандата Muse.

След това дойде ред на Брайън Мей и Роджър Тейлър от Queen, които изпълниха заедно с Джеси Джей We Will Rock You, макар че тяхното изпълнение беше едно от разочарованията по време на церемонията.


В края олимпийския флаг беше свален под звуците на олимпийския химн и предаден на кмета на Рио де Жанейро Едуардо Паеш. Последва химна на Бразилия, както и някои бразилски изпълнения, наподобяващи карнавала в страната на кафето.Тук се появи и последната голяма изненада на организаторите. На сцената излезе легендарният футболист Пеле, който приветства всички с голяма прегръдка.

"Днес станахме свидетели на закриването на прекрасни игри в прекрасен град. За трети път в историята си Лондон получи доверието на олимпийското движение и отново показахме, че го заслужаваме", заяви накрая председателят на организационният комитет Себастиан Коу.

С благодарствена реч към всички участници в Лондон 2012 и с пожелание за нови срещи в Рио де Жанейро след четири години президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох обяви 30-та лятна олимпиада за закрита.

В 1,50 часа започна процедурата по изгасянето на олимпийски огън, а на сцената се появиха Take That, които изпълниха песента Rule The World . След тя като феникс се появи балерината Дарси Бюселс. Точно в 2,00 часа огънят беше загасен, а последните минути принадлежаха на The Who, които сложиха край на церемонията по закриването на олимпийските игри в Лондон с изпълнението на My Generation.

Dnevnik.bg

Свързани новини

Игрите вдъхновили 150 млн туита

13.08.2012

Навсякъде по света (видео)

25.07.2012