Усмихвайте се, а в петък ще празнуваме и световния ден на усмивката

От 13 години насам, всеки първи петък на октомври се отбелязва Световният ден на усмивката.

Негов основател, както и автор на популярното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот.
Преди да почине през 2001 г., вече на прилична възраст, Харви Бел, окончателно определил своята мисия - той виждал себе си като международен посланик на щастието и измислил този празник - Международен ден на усмивката. Според Бел това трябва да бъде денят "посветен на доброто настроение и добрите дела" и да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне".
Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 г. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники. Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday.

През 2011 г. "усмихнатият" ден бе отбелязан от Асоциацията на денталните мениджъри в България с организирането на безплатни профилактични прегледи за деца по цялата страна. Тази година асоциацията ще организира по цялата страна малки "усмихнати празници” за деца от социални домове, деца с увреждания, детски отделения в болници и др.

Точно в 12.00 ч. децата ще пуснат в небето разноцветни балончета с изображението на усмихнатото човече. Ще бъдат раздадени подаръци, лакомства, клоуни ще забавляват малчуганите. Ще има още изненади.
Д-р Венета Павлова, председател на АДМБ, призовава: "Нека през този ден – началото на есента, когато се нуждаем от повече ведрост - всеки от нас да направи добро и да помогне на някого да се усмихне - да го стори според възможностите си. Един добър жест е достатъчен, за да изгрее „усмихнатото човече” върху лицето на всяко българско дете”.
С отбелязването на този празник АДМБ също така желае да напомни на българите, че истинската, природно създадена усмивка се съхранява чрез редовна профилактика и добро орално здраве. Нека всяка година първият петък на октомври ни напомня и за това.
 
 

Свързани новини

Ела на празника на детските усмивки!

23.05.2014

Най-излъчваните песни през 2012г.

01.02.2013