Известни сгради, приети с омраза при откриването си (галерия)

Айфеловата кула днес е любима на парижани, но жителите на града невинаги са били убедени в нейния чар. Когато работата по строежа на кулата започнала, група значими културни дейци, сред които и писателят Ги дьо Мопасан, написали писмо до министъра на благоустройството, в което критикуват остро "безполезната и чудовищна" структура и заявяват, че нейната "омразна сянка" ще засенчва изящните монументи в столицата. След откриването й кулата се превърнала в хит, но Мопасан никога не изпитал топли чувства към нея. Той обичал да се храни в ресторанта в основата й, тъй като това било единственото място, откъдето нямало да му се налага да я гледа, пише британският вестник "Дейли Телеграф", цитиран от бгнес.
 
Вашингтонският монумент е построен в памет на първия президент на САЩ и първоначално трябвало да бъде обграден от кръгла колонада. Но след като финансови проблеми и конфликт прекъснали строежа на паметника, било решено колонадата да отпадне. Много хора протестирали, че обикновеният обелиск не е достатъчно величествен, дори неговият архитект Робърт Милс заявил, че недовършената структура изглежда като "стрък аспержа".
 
Една от най-странните сгради в Прага е Танцуващата къща, известна също като "Фред и Джинджър", защото наподобява танцуваща двойка. При построяването й през 90-те години на миналия век тя предизвиква смут, тъй като контрастира рязко със заобикалящия я исторически квартал. Един от критиците й казва, че приличала на "смачкано кенче сода". В наши дни сградата се радва на по-голямо приемане и дори е изобразена върху златна монета на стойност 2000 чешки крони.
 
Тони Блеър беше изпълнен с оптимизъм, когато обяви, че Милениъм Доум ще се превърне в "триумф на увереността над цинизма, на дързостта над равнодушието, на превъзходството над посредствеността". Но мнозина британци бяха разочаровани от огромната скъпа сграда и нейните изложби. Принц Чарлз определи структурата като "чудовищно желе". Днес обаче сградата е една от иконите на Лондон.
 
Модернистичният дизайн на Франк Лойд Райт на музея Гугенхайм в Ню Йорк предизвика много критики при представянето му. Критиците сравняваха не особено благосклонно сградата с всякакви неща - от тоалетна чиния до обърната наопаки пералня. Днес тя се смята за една от най-значимите сгради на ХХ век и е един от символите на Ню Йорк, заедно с Емпайър Стейт Билдинг.
 
През 1985 френският президент Франсоа Митеран поръча на архитекта Йео Минг Пей да проектира нов вход на Лувъра. Създадената в резултат на това стъклена пирамида предизвика буря от противоречия, тъй като според мнозина модерната структура изглеждала не на място в сграда, датираща от няколко века по-рано. Днес пирамидата е един от символите на Париж и всяка година е показвана в безброй филми и телевизионни предавания.
 
Все още незавършена, близо 90 години след смъртта на архитекта й, ексцентричната и пищна Саграда Фамилия на Гауди е посрещната с остри критики в първите години след мачалото на строежа й. Пикасо казва: "Пратете Гауди и Саграда Фамилия по дяволите", а Джордж Оруел я нарича "една от най-грозните сгради в света". Макар че църквата не е по вкуса на всички, днес амбициозната й архитектура е все по-високо ценена. Всяка година тя е посещавана от над два милиона туристи.
 
Трудно е да си представим южния бряг на Темза без Националния театър, но някога много хора предпочитали сградата да я няма. Принц Чарлз заяви, че бетонната сграда изглежда като "интелигентен начин за строеж на ядрена централа насред Лондон без никой да възразява" и немалко хора бяха съгласни с него. Поетът сър Джон Бетджеман обаче е един от ранните й поклонници. Той пише до архитекта на сградата през 1976: "Зяпнах от възхита пред куба на вашия театър в бледото синьо небе и с изглед към Сейнт Пол на юг. Това е прекрасна творба и е толкова хубава от много ъгли..., тя има този фатален и завършен вид, който големите творби притежават".
 
Малко офис сгради са предизвиквали такова противоречие като Портланд билдинг, ярка сграда, построена през 1982 от архитекта Майкъл Грейвс. Постмодернистичният дизайн, който значително контрастира с голяма част от другите сгради в града, първоначално бил приет с неохота от местните жители, но днес е вписана в Националния регистър на историческите места. Архитектурният критик Пол Голбергер казва за нея: "За добро или лошо Портланд билдинг засенчва другите неща... Тя има дълбоко въздействие върху американската архитектура и носи завръщане към класицизма, донесъл ни по-красиви сгради". 

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024