Шестте постулата на най-щастливите хора

Всичко е в правилната настройка на ума, смята Ерик Баркър, автор на американското седмично издание The Week, пише сп. "Обекти". Той разглежда множество научни изследвания в областта на поведенческата психология и въз основа на тях, и на своя опит като създател на блога Breaking Up The Wrong Tree, достига до заключението, че най-щастливите хора в света оповават житейската си философия на следните постулати:
 
1. "Всичко е във връзките ни с хората”
Изследвания показват, че отношенията ни с другите са далеч по-решаващ фактор за щастието ни от материалното ни богатство, интелигентността, възрастта, пола и расата. Ако трябва щастието да се сведе само до едно най-важно нещо, то е връзките ни с останалите. На колкото повече социална подкрепа се радва един човек, толкова по-щастлив е. Макар да оборва философията на бунтарските групи и хората, които твърдят, че не се касаят от чуждото мнение, това е правило. Ако трябва да направите едно нещо днес, за да станете по-щастливи, прекарайте време с приятели. Това, че сме изгубили връзката си с приятели е едно нещата, за които хората съжаляват най-много преди да умрат.
 
2. "Прави повече, не по-малко”
Най-щастливите хора са тези, които са постоянно заети, но не чувстват пришпорване. Най-нещастни са тези, които често имат излишък от време и усещат скука.
 
3. "Не оставай на работа, която мразиш”
В това съветвали непреклонно участниците в проучване на американеца Карл Филъмър от университета "Корнъл”, който интервюирал 1500 души с доста богат житейски опит на възраст от 70 до над 100 години.
 
4. "Планирай щастието си” 
Ирония е, че мечтаем за щастието толкова много, че започваме да си го представяме като нещо ефимерно или резултат от алхимия. Това е глупаво. Щастието се нуждае от редовни ангажименти. То е график. "Интересно е, че обикновена има огромна разлика между местата, където хората искат да прекарат времето си и тези, в които реално го прекарват. Повечето хора знаят кои са проектите, които ги ентусиазират, изпълват с енергия, но въпреки това не прекарват време в работа по тези проекти редом до нужните за реализирането им хора”, коментира професор Дженифър Ейкър от "Станфорд”.
 
5. "Щастието не е всичко”
Никой не бърка удоволствието от изяждането на хубав сладолед с удовлетворението от отглеждането на едно дете. Щастието е мъглива дума, субективно понятие. Имаме нужда от щастливи чувства, удоволствия, но и от смисъл на живота си, за да бъдем щастливи. За да получим смисъл, се налага да пробягваме дълги болезнени маратони, в чиито край се чувстваме невероятно удовлетворени от себе си. Чувстваме се смислено. А който усеща, че е живял със смисъл, живее по-дълго, според японско проучване. Изследователи на Университета на Токио провели седемгодишно наблюдение над 43 000 души на възраст между 40 и 79 години, за да открият колко от тях имат "икигаи” – японската дума за смисъл. След това проследили здравето им. Оказало се, че хората с "икигаи” е по-вероятно да доживеят 7 години повече.
 
6. "Давай, но не и докато започне да те боли”
Когато даваме от себе си се чувстваме по-щастливи, отколкото когато получаваме, но не трябва и да прекаляваме да даваме, защото така се превръщаме в мъченици и се самонаказваме. Добър избор човек да се почувства щастлив е доброволчеството. Други изследвания показват, че ако помагаме по 2 часа седмично на нуждаещи се хора, или общо по над 100 часа годишно, без да очакваме пари, ще се почувстваме по-щастливи и ще се сдобием с още от необходимата ни доза смисъл. 

Свързани новини

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024

Какво ни вълнува в Интернет...

15.12.2023