Cърф, катерене и спелеология в програмата на 14-тите Дни на предизвикателствата

Тридневната програма на 14-тите "Дни на предизвикателствата" е вече ясна. Фестивалът за екстремни спортове и приключения, който и тази година ще се проведе между 3 и 5 декември в Аула "Максима" на УАСГ, тази година обхваща един изключително широк спектър от теми, сред които всеки с приключенския дух в сърцето си ще може да открие по нещо за себе си.

Освен традиционните алпинизъм и катерене, които ще видим под формата на няколко блестящи филмови премиери и презентации на най-изтъкнати планински гидове от мeждународната организация IFMGA, през 2018 в програмата за радост на почитателите на слънцето и морето ще видим и още един красив сърф филм. "Never Town" ни пренася сред някои от най-дивите и красиви южни брегове на Австралия, горите на Тасмания и Виктория и е горещ апел за опазване на тези божествени земи от нарастващия натиск на урбанизацията и промишлената експлоатация на ресурсите. Още сърф ще видим от родните атлети Илияна Стоилова и Йоан Колев с тяхното уиндсърф предизвикателство WIND2WIN, а постиженията на родното мореплаване ще представя капитан Дончо Папазов. 

14-тото издание на Дните бележи и завръщането на спелеологията сред темите на фестивала. Дълги години изследванията на пещерите събират ревностни изследователи и предизвикват горещи дискусии на традиционния форум. Няколко новооткрити пещери в Турция ще са на фокус в разказа на Теодор Кисимов, който проучва нови пещерни формирования в компанията на добри другари.

В допълнената и готова програма на Дни на предизвикателствата ще се насладим на още един филм за катерене от Чехия "From Hammer to Drill" - кратка история на халките от академика д-р Петр Шпек Сланина Ос. Както вече знаем, сред филмовите перли, посветени на катеренето в програмата, тази година са биографичният филм за обичания британски алпинист сър Крис Бонингтън и тоталният хит the Dawn Wall, за епичното изкачване на Томи Калдуел и Кевин Йоргесън в калифорнийския Национален парк Йосемити.

Пътешествията винаги са били сред най-обичаните предизвикателства в цветната палитра на Дните. Наред с велосипедните странствания по целия свят на специалния гост тази година Тито Томази от Франция и на родния опит в континенталното колоездене на Яна Меламед и Вячеслав Стоянов с проекта Cycle For Recycle за прекосяване на Южна Америка с колело, отново ще видим една история по пътя на Инките, както и презентация на пътешественика на дълги разстояния Петър Ванев за похода по цялата Апалачка пътека.

Не са забравени и феновете на зимните спортове - за тях са А Land Shaped By Women - спиращи дъха сърф и сноуборд импресии от Исландия през погледа на две сноуборд дами и фрийрайд филмът ZABARDAST на Жером Тонон. Новото тази година е, че дневната програма ще бъде изнесена в Клуб на пътешественика (ул. Сердика 19), където организаторите канят на 5 декември между 10 и 17 ч всички заинтересовани да се включат в дискусионните блокове с Тито Томази, Петър Ванев, Яна Меламед, гидовете от IFMGA Виктор Варошкин, Георги Пенев и Георги Георгиев-Черния. Традиционният уъркшоп на Академия Първа помощ също ще стане част от дневната програма в Клуба на пътешественика.

Пълната програма по дни и часове може да бъде разгледана тук.

За поредна година организаторите приветстват всички в своеобразната експо зона, разположена във фоайето на аула "Максима", където посетителите ще могат да разпускат с напитки от бирения бар на Витошко лале и да разгледат продукцията на изложителите. Присъстващите ще могат да се отбият в социалния кът, където да се запознаят и подкрепят каузите за опазване на реките и моретата на WWF, WIND2WIN и "Един ден на Витоша". Юлиян Ангелов ще представи инициативата Must See Bulgaria.

Все още са налични тридневни билети на предварителна продажба от Bilet.bg (25 лв. възрастни), както и в магазини "Стената", където всеки закупил билет участва в томбола за награди. В магазина са налични и предварителни детски билети на цена 13 лв. На място, на касата пред аула "Максима" ще могат да се закупят еднодневни билети по 10 лв за възрастни и 5 лв за деца, както и тридневни по 30 лв. възрастни/15 лв. деца. 

Свързани новини

Барби става музеен експонат

10.07.2024

Пет дестинации на 50 км от София

31.05.2024

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024