Безплатен цирков фестивал за малки и големи на 1 и 2 юни в София

Деветото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в  България – "Мини Арт Фест" ще бъде открито на 1 юни, в 10 часа, на Голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два поредни дни, под мотото "Подарък за децата на София", малки и големи почитатели на цирка ще могат напълно безплатно да се забавляват с международни циркови спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници. 
 
На 1 юни фестивалът ще бъде открит от Н.Пр. Сорен Якобсен, посланик на Дания /дипломатически патрон на фестивала/ и традиционния партньор на събитието – културния проект "Цирк Твас" (CirкusTvaers) от Дания, който ще представи своя спектакъл на публиката в двата фестивални дни.
 
На 2 юни програмата на "Мини Арт Фест" 9 ще продължи в кв. "Факултета" (75 ОУ "Тодор Каблешков"), където ще се проведат разнообразни тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл, в които могат да се включат всички желаещи. "С този акт Фондация "Мини Арт", организатор на фестивала, още веднъж заявява готовността си, със силата на цирка, да помага на деца и младежи от различни социални групи в риск", разказа Гео Калев – основател на фондация "Мини Арт".
 
 
Безспорният чуждестранен акцент в програмата са двата последователни пърформанса на 1 юни, събота. От 19 часа всички желаещи ще могат да се видят френското цирково-театралното представление "Фрийкове" на Пол Кийтън, основано на движение, манипулация на обекти и магия. От 20 часа същата вечер, отново на открито в парка зад хотел "Хилтън", ще се играе спектакълът "Lonely Circus" – един от най-препоръчваните акценти в програмата на фестивала тази година. На 1 юни от 20 часа ще се играе цирковият сценичен диалог "Падам – Паднах – Паднал" – колаборация между съвременния цирков артист Себастиан Льо Гуен и електро-акустичния музикант Жером Хофман. 
 
Сред задължителните акценти в програмата ще бъде и юнисайкъл шоуто на един от основателите на социалния цирк в България - Галина Риом-Ройбек. Галина е родена в България, но израства в Дания, преди да се завърне и да участва активно в каузите на фондация "Мини Арт".
 
Социалният цирк е кауза, която спомага за личностното развитие на лица от рискови групи и тяхната пълноценна интеграция в обществото. Фондация "Мини Арт" работи с деца от домове за настаняване от семеен тип в кв. "Надежда" - "Алеко Константинов" и "Иван Вазов" - и ученици от СОУ 101 "Бачо Киро" гр. София.
 
За втора поредна година, в рамките на фестивала, фондация "Мини Арт" организира и международна конференция с цел развитие на съвременния и социален цирк в България. Темата на тазгодишното издание ще бъде "Създаване на център за Социален цирк в София – 2020 г.". Конференцията ще се проведе на 3 юни, понеделник, от 17 часа, във Френския Институт в София.
 
"Мини Арт Фест" 9 ще има своето своеобразно продължение и в Пловдив, на 4 и 5 юни, като част от проекта "OdysséKaravana" в рамките на Европейската столица на културата 2019.
 
Програма || Събитие || facebook || Уебсайт

Свързани новини

МТ "Николай Бинев" с безплатен спектакъл

16.04.2020

"Европейски музикален фестивал" - наесен

23.03.2020

Цветелина Василева е Турандот

04.03.2020

"Моцарт и Бетовен" – концерт за деца

28.02.2020

"Пътуване във Всичколената" в София

20.02.2020

Коментари