11 съвета как да направите почивката си наистина релаксираща

Представете си как прекарвате две седмици, лежейки на брега на морето. Който е наистина готов за почивка, вероятно си мисли, че мързелуването е най-добрият начин да презаредиш изтощените батерии. Е, това обаче не е вярно! Спортът и активните дейности помагат най-много за намаляването на стреса и възвръщането на енергията и силата. Професор Инго Фробьозе от Центъра за здраве към университета в Кьолн твърди, че след активна почивка, в следващите десет седмици човек има много по-малко хормони на стреса в организма си и поради това е по-устойчив психически. Имунната система се засилва и е по-устойчива на бактерии и вируси в ежедневието. Ето и другите съвети за една истински релаксираща почивка, посочени от експертите от profit.bg: 
 
1. Още по време на последния ви работен ден, планирайте вашето отсъствие. Напишете съобщения на колегите си и активирайте електронната си поща в статус "отсъстващ", така че да праща автоматичен отговор, че сте в отпуска. 
 
2. Преди да заминете, прекарайте ден-два вкъщи, за да оставите офисния живот зад себе си и да се настроите ваканционно. Ако се качите на самолета направо в края на работния ден, ще вземете проблемите от работа заедно с вас. 
 
3. Опитайте се да използвате мобилния си телефон колкото е възможно по-малко. Препоръчваме ви дори да изключите телефона си и да оставите на семейството и приятелите ви номера на хотела, в който сте отседнали, като телефон за спешни случаи. Така ще ви се обаждат единствено за наистина важни неща. 
 
4. Движете се! Умерени упражнения като ходене или каране на велосипед са изключително нужни, лежането на плажа под силното слънце не се препоръчва и тялото също го приема като стрес, поради високите температури. 
 
5. Не бъдете мързеливи! Правете нещата, за които не ви е оставало време от работа. Сега имате цялото свободно време на света! 
 
6. Осигурете си разнообразие! Който има монотонна работа, има нужда от разнообразие поне на почивката си. В зависимост от нея, можете да карате колела или да се катерите. Или да комбинирате ваканция, в която да посетите непознат за вас град, в който има море и плаж.
 
7. Успехът прави хората щастливи! Както в професионалния живот, така и на почивка. За да имате това чувство на постижение, можете например да изучавате нещо ново, докато си почивате, като голф или пък да се опитате да карате сърф. 
 
8. Ако отивате на почивка със семейството си или с партньора, обсъдете вашите потребности предварително. Всеки има нужда от малко време за себе си, особено ако професионалният живот е труден и стресиращ. Когато обсъдите това преди да заминете, почивката ви ще премине хармонично и спокойно. 
 
9. По-дългата почивка има по-голяма стойност от уикенд извън града. Две седмици е оптималният вариант, в който ще си починете най-пълноценно. 
 
10. За да не се случи така, че още на втория ден обратно в офиса да се чувствате, сякаш дори не сте били на почивка, опитайте се да предотвратите това, като в последния ден от почивката си направите списък с екскурзии, за които да работите до следващата отпуска. 
 
11. След почивка е добър момент да промените лошите навици в офиса. Например, опитайте се да поглеждате пощата си по-рядко и да се концентрирате върху работата си. Ако получавате флаш-мейли на екрана, телефонът ви звъни и някой чука на вратата, вероятността да направите грешка се увеличава значително.

Свързани новини

Как да се преборим с есенната депресия

24.09.2020

Поезията на Гергана Николаева в книга

23.09.2020

Майстори на фотографията:Joel Meyerowitz

16.09.2020

Каква зодия сте според маите

01.09.2020

Личностов тест: Изберете дърво

24.08.2020

Коментари