Тест: Какъв колега сте в работата?

Да се изграждат отношения съвсем не е лесна работа, особено когато става дума за служебни отношения, пише limpa.bg. Какво пречи на кариерата ни? Защо трудно намираме общ език с колегите си? Ако искате да си изясните тези въпроси, погледнете рисунката, на която има нарисувани 15 човечета.
 
 
Дайте оценка от 1 до 5 на всяка фигурка, както следва:
1 т. — много симпатичен,
2 т. — симпатичен, 
3 т. — безразличен, 
4 т. — не особено симпатичен, 
5 т. — страшно несимпатичен.
 
При оценяването на човечетата в таблицата, дадена по-долу, срещу всяка избрана оценка (от 1 до 5) за съответната фигура (от 1 до 15) са посочени съответен брой точки - пресметнете ги.
 
 
Резултати:
120-130 точки
За вас най-важното е да запазите собствената си независимост при всички обстоятелства. Принуда или ангажимент от всякакъв характер за вас са просто непоносими. Не дай си Боже, някой да ви подложи на натиск или да ви заповядва. Дори когато подкрепяте хората, вътрешно силно се съпротивлявате. И там, където никой не ви ограничава, подозирате околните в желание да демонстрират своето превъзходство, да ви уличат в некомпетентност, макар често вашите подозрения да са неоснователни. Не се подчинявате на разумните изисквания, не се вслушвате в съвети, не приемате изгодните предложения. Всички ви смятат, и то с право, за несговорчив. Чувствате се комфортно само в ситуации, в които сте свободни в действията си и сами определяте поведението си. А всичко е заради това, че не искате да си признаете че самолюбието ви е уязвено. От какво? От дълбока, лошо осъзната неувереност в себе си, от страх, че няма да се справите със задълженията си и с работата като цяло. Ето над този проблем си струва да си помислите и да поработите. Защото в действителност вие имате всички основания да вярвате в себе си. И престанете най-накрая да се боите, че искат да ви "победят", мислете преди всичко за ползата.
 
131-143 точки
Без усилие и вътрешно напрежение подкрепяте хора, които са ви симпатични или необходими, т.е. изхождате от собствените си интереси и личната си полза. Присъща ви е не само увереност в себе си, но и чувство за превъзходство над околните. От една страна, това сваля бариерите в общуването — не се страхувате, че няма да се справите с молбите и очакванията. Но от друга страна, лесно можете да откажете или да пренебрегнете човек, ако той не ви е твърде необходим. Естествено, минавате за високомерен, а подчинените или колегите ви се страхуват или не ви уважават. Ако някой се опита да ви надвие, по-скоро ще му отговорите с агресия. Истината е, че се сърдите на себе си за това, че сте загубили самоконтрол. Струва си да поработите с комплекса си за превъзходство и да се постараете да бъдете по-внимателни към хората.
 
144-156 точки
Лесно успявате да намерите общ език с всички, защото строите отношенията си с хората винаги като с равни. В това ви помага умението да виждате и разбирате хората и трезво да оценявате ситуацията. Виждайки скрития смисъл на техните желания и действия, винаги намирате изход от сложните конфликти, защото не притискате човека и не се поддавате на чуждо влияние, а търсите подход към всеки. И от другите очаквате също такова разумно отношение. И всичко това е заради убеждението, че вашият опонент е също такъв човек като вас.
 
157-169 точки
Във вашите отношения на първо място са емоциите. Вие сте импулсивни, лесно се поддавате на чувствата си и няма нищо по-просто от това да наговорите нещо излишно. Също толкова лесно можете да се разстроите заради неуспешно проведен разговор. А тогава е и много лесно да направите и по-толеми грешки. Най-трудно осъществявате контакт с хора, които или старателно прикриват своето отношение към вас, или изобщо не скриват негативните си чувства. Подобни ситуации са най-уязвимото ви място. В такива моменти се обърквате и макар да се стараете да срещнете разбиране и признание от колегите си, това не се получава толкова често. Тук е подходящ един прост съвет: преди да дадете воля на емоциите си, пребройте наум до пет. Това ще ви даде възможност да се съсредоточите в мислите си. Понеже именно студеното и трезво, разумно мислене не ви достига.
 
170-190 точки
На всяка цена сте готови да получите признание от страна на колеги и началници, дори чрез отказ от своите убеждения и собственото си "аз". Онзи, който добре познава тази вашата особеност, може лесно да се възползва от нея. В отношенията си с хората хабите много повече емоции и сили, отколкото са нужни в действителност. За това има най-вероятно две причини. Първата е страхът от хората поради неспособността да ги разбирате. Второто е комплекс за вина, навик да обвинявате само себе си за всички неуспехи, което често идва от ниска самооценка. По-често си задавайте въпроса: от какво е продиктувана тази или онази постъпка на даден човек, за какво, с каква цел той говори това или онова? Това ще ви помогне да се ориентирате в постъпките на другите. А щом разберете хората, може би няма да бъде нужно да се боите толкова и буквално да им падате в краката.

Свързани новини

7 типични неща за мъжа Водолей

17.02.2021

"Оборище 5" с нова изложба

15.02.2021

6 не особено романтични факта за 14.02.

11.02.2021

Традициите за Свети Валентин по света

10.02.2021

Сама на Свети Валентин

09.02.2021