6 не особено романтични факта за Свети Валентин

На 14 февруари някои от нас празнуват Свети Валентин, празника на влюбените, други празника на виното Трифон Зарезан. Ето някои факти, подбрани от profit.bg, свързани с празника на влюбените, които далеч не са толкова романтични: 
 
1. Една четвърт от мъжете празнуват Деня на влюбените по задължение 
Според проучване на Offers.com, близо половината от мъжете празнуват, за да прекарат „качествено време с партньорката си“. За една четвърт от мъжете обаче отбелязването на празника е по задължение. За сравнение, 13% от жените твърдят, че празнуват Деня на влюбените, защото „всички останали го правят“. 
 
2. Колкото по-дълга е връзката, толкова по-малко време прекарвате да празнувате
Любовта може да няма срок на годност, но вероятността за голямо отбелязване на празника намалява с времето. Изследване сочи, че мъжете харчат средно 154 долара за подаръци за годениците си и 136 долара за съпругите си. Според други изследвания, най-много за подаръци на Свети Валентин харчат хората на възраст между 25 и 34 години. Половината от двойките, които са заедно по-малко от пет години, планират празнуването поне месец по-рано спрямо една трета с по-дълги връзки. 
 
3. Американците ще изхарчат над 700 милиона за подаръци на домашните си любимци
Това е близо два пъти повече от сумата, която се харчи за костюми за домашните любимци по време на Хелоуин. 
 
4. 20% от жените купуват подарък за Свети Валентин за... себе си
Мъжете е много по-вероятно да купят подаръци за своите половинки (63%) спрямо 30% от жените. Дамите е много по-вероятно да купят подаръци на своите майки (30%) спрямо 11% от мъжете, както и на себе си (19%). 
 
5. Цветята поскъпват сериозно за празника
Едно е сигурно, цветята за празника стават често в пъти по-скъпи. Затова пригответе се и по възможност ги купете ден-два по-рано. 
 
6. Това е празник, популяризиран от търговците
В основата на Свети Валентин и неговото популяризиране стоят търговците. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024