Отбелязваме 8 март. Ето какво трябва да знаем за празника

На 8 март отбелязваме Международният ден на жената (International Women's Day).

У нас празникът се припокрива с деня на майката, като традиционно се подаряват цветя и други подаръци на съпруги, приятелки, майки и колежки. Всъщност, денят иронично се нарича "Ден на колежката", тъй като все още го свързваме с неотдавнашното ни социалистическо минало, а дебатът около честването му се е превърнал във вечна тема. 

Всъщност, Денят на жената се отбелязва ежегодно на 8 март в десетки държави по целия свят. Днес отдаваме внимание на огромните постижения, които са постигнали жените за равноправието, свободата и мира. Обръщаме се обаче и към проблемите, които все още остават нершени - по-ниското заплащане, спънките в професионалното израстване на жените, включително сексуалното и емоционално насилие и дискриминацията. 

Първото провеждане на празника на тази дата датира от далечната 1914 година, но Денят на жената има няколкогодишна предистория.

Всичко започва през август 1910 година в Копенхаген, когато се провежда Международна конференция на жените, по време на която немската социалистка Луизе Зийц излиза с предложението за учредяването на официален празник - Международен ден на жената, който да се чества ежегодно във всички страни. Идеята е подкрепена от бъдещия комунистически лидер на жените Клара Цеткин и се приема с гласуване сред делегатите на конференцията, които са 100 жени от 17 държави. Смята се, че календарната дата е избрана от първата стачка на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

През 1911 година празникът е отбелязан официално за първи път. Над един милион души от Австрия, Дания, Германия и Швейцария взимат участие масови демонстрации.

Жените настояват да получат правото да гласуват, да бъдат назначавани на общински постове и се обявяват срещу половата дискриминация, както и срещу всички други ограничения на професионалната им реализация.

По това време в САЩ Националният ден на жената се чества в последната неделя на февруари. На Запад Международният ден на жената е отбелязан за първи път като празник през 1977 година. Тогава Генерална асамблея на обединените нации излиза с предложение към държавите членки да приемат 8 март за Ден на правата на жените и световния мир.

В България първото публично честване на 8 март е през 1915 г., но денят става официален празник след 1944 година. 

От 10 години насам  Google също отбеляза днешния празник със специална илюстрация на заглавната си страница. През тази година най-голямата търсачка показва видео с ясното послание, че жените могат всичко, което пожелаят: 

 

През миналата година Google ни изненада с красива картинка на слънчогледи, като символ на майчината любов към децата си.

 

 

През 2019 година обичайното лого на търсачката бе заменено с видео, което цитира думите на вдъхновяващи жени от различни националности.

 

Един от цитатите бе на мексиканската художничка и идол на поколения Фрида Кало: "Крака, за какво са ми, когато имам криле, с които мога да летя?".

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024