Най-големият враг на отслабването

Има хора, които правят всичко по силите си, за да свалят излишните килограми, но не винаги се справят с тежката задача. 

Понякога, дори да правим диети, да консумираме здравословни храни, да се храним разделно, да пием много вода, да спортуваме и тн., не можем да отслабнем. 

Затова има конкретна причина и тя е стресът. Прекомерното напрежение може да накара метаболизма ни да се забави, и така да задържаме допълнителното тегло, независимо от усилията, които полагаме, за да го премахнем.

Хроничният стрес и постоянно високите нива на кортизол често са свързани с наднорменото тегло. Освен това тялото ни не само е под стрес и не губи килограми, но и вероятно ще изпитваме силен глад за сладки, мазни или солени храни, което допълнително затруднява спазването на хранителен режим, който е наложителен, когато искаме да отслабнем. 

Важно е да превключваме между активност и почивка.

Всичко е свързано с нашата парасимпатикова нервна система. Според изследванията ПНС поставя тялото ни в режим на почивка или усвояване. Обикновено тялото ни преминава в това конкретно състояние през деня, когато започнем да се отпускаме - може би след работа, по време на вечеря и преди лягане.

Обратното на това се нарича нашата симпатикова нервна система (СНС), която задвижва реакцията на незабавно действие в стресови ситуации. Тялото ни е по-настроено да бъде в това състояние в началото на деня.

Ако обаче не сме внимателни с нивата на стрес, тялото ни няма да може по естествен път да се прехвърли в нашата ПНС, което ще ни остави в режим СНС. Именно това причинява проблема със задържането на килограмите. 

Когато тялото ни е в режим СНС, то отделя хормона на стреса, наречен кортизол. Според информация в Orlando Health, цитирана от БГНЕС, кортизолът "изпраща тялото ни в режим СНС, временно спирайки редовните телесни функции и забавяйки метаболизма му".

Обичайно пиковете в кортизола причиняват натрупване на наддаване на тегло в областта на корема, което води до по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Как да намалим стреса?

За да намалим нивата на кортизола в нашето тяло на първо масто трябва да спим поне по 7 часа през нощта – това е препоръчителното време за хора между 18 и 60-годишна възраст.

Непременно трябва да ограничим времето за гледане на екрани - смартфони, таблети, компютри, телевизори и тн. Всички знаем, че синята светлина на тези екрани пречи на нивата на мелатонин – хормонът, който ни помага да спим добре.

Упражненията също са чудесен начин за освобождаване на хормоните на стреса, но не и силно интензивните. Леко кардио, аеробика, йога или медитация - това са най-подходящите практики за свалянето на нивата на стреса в нашето тяло.

Сн. Freepik.com

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024