Как да превърнем постите във вкусен и полезен режим за нашето тяло

Великият пост започва от днес - седем седмици преди Великден. Най-големият християнски празник през тази година се пада на 2 май.

Време е за пости, но въздържанието от храните от животински произход не е самоцелно. Идеята му е чрез лишаването на тялото от блажните храни, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

40-дневните пости символизират и времето, което Исус Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си.

Въпреки висшата им цел обаче, много хора гледат на постите като вид диета, чрез която да разтоварят тялото си от приема на повече мазнини през зимата и да го подготвят за пролетта и лятото. 

В това, естествено, няма абсолютно нищо лошо. Напротив - важно е да мислим как да живеем по-здравословно, но без да стресираме тялото си със строги диети. Храненето по време на постите идеално съчетава двата фактора, но трябва да знаем някои неща, за да се храним не само здравословно, но вкусно и разнообразно. 

Разрешените храни са растителните: плодове - пресни или изсушени, зеленчуци, в това число кисело зеле, туршии и компоти

Протеините и желязото, които в голямата си част приемаме с месото, яйцата и млякото, са твърде важни за организма, за да си позволим да ги изключваме. В днешно време има много хранителни добавки, но защо са ни, когато можем да разнообразим менюто си с всички тези продукти, за които сега ще стане дума. 

Идва сезонът на пресните зеленчуци, включително копривата, лапада и спанака - невероятно вкусни и полезни във всякакви варианти - яжте ги в изобилие и добавяйте смело в тях ядки, соя, киноа или други зърнени култури - все неща, които могат да се намерят във всеки магазин, не е нужно да е био. От хлябовете не е разрешен белият, така че заложете на черен или типов. Сменете обикновените спагети и паста с пълнзърнести такива. Добавяйте в тях гъби, орехи или други ядки. 

Най-добрият заместител на месото са храните от семейство бобови, включително нахутът

Здравословният прием на протеини на ден за жените е около 46 грама, а за мъжете около 56. Най-много протеини има в нахута. Може да го добавяме в салати, да го задушим с морковки и други зеленчуци, да си го приготвим като хумус с фъстъчен тахан, зехтин и лимон. Съдържа 7,3 грама протеин в половин чаша. Нахутът е много богат на фибри и беден на калории. Фасулът и различните видове стар боб също са незаменими. В две чаши фасул, например, се съдържат 26 грама протеини. Една чаша грах пък съдържа съдържа толкова протеини, колкото има в 1 чаша прясно мляко. В сто грама леща има протеин колкото в четири яйца! 

Разнообразието е много важно

Всички зърнени култури са богати на протеини, но киноата е първенец. Това е уникална суперхрана, защото количеството протеини в нея е по-наситено. В киноата има и много аминокиселини, като тази зърнена култура може да се слага в най-различни ястия - от зеленчуковите супи, яхнии, каши или кюфтенца, но също като добавка към най-различни салати – все подходящи гозби за сезона на постите.

Ядките са много ценен източник на протеини

Всички ядки съдържат голямо количество мазнини и протеини. Те са калорични и създават усещане за ситост, но са и източник на енергия. Бадемите, кашуто, шам-фъстъците, всички те съдържат по около 160 калории и 5-6 грама протеин за 30 грама ядки. Можем допълнително да увеличим приема на протеини, ако се снабдим с качествени масла от ядки, които да добавяме смело в свежите ни салатки.

Соя, едамаме и други соеви продукти, включително мляко, кълнове и тофу са отличен източник на ценна енергия 

Освен че са изключително богати на протеини, в тях има омега-3 мастни киселини, калций, желязо и витамини А ,С, В1 и В2. Можем да ги използваме в приготовлението на множество рецепти за салати, задушения ястия и напитки. В 1 чаша соево мляко има цели 10 грама протеин. В него можем да добавим и 1 лъжица натурално какао без захар. Това не е ли  истинска протеинова бомба, която освен това е вкусна и освежаваща? 

Конопът е много подходящ за прием по време на пости – добавя се в салатите и готвените яденета. Конопеното мляко, също както соевото, е много хранително. Сусам, слънчоглед и други семена, които често се продават в готови миксове, също са с много добро съдържание на протеини. Кафена чашка от тези ядки съдържа 7,3 грама от важната съставка за нашето тяло. 

Важно е да се знае, че строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки, тъй като все пак представлява предизвикателство за тялото ни.

Също е хубаво да се напомни, че първият ден, през който се разрешава риба е на Благовещение - 25 март. Следващият ден е на Цветница.

Тук можем да си позволим да обогатим празничното рибно меню и с морски дарове, които са най-богати на желязо и ценните хранителни вещества, сред които витамините от група В, които най-много липсват при постното хранене.

Свързани новини

Коя е думата на 2021 година

01.11.2021

Интересни факти за Световния ден на лъва

10.08.2021

Динята празнува днес

03.08.2021

Как да топим калории без спорт

13.07.2021

Кои 4 зодии се влюбват в грешния човек

23.06.2021