10 храни, които правят естествен детокс на нашето тяло

Има различни твърдения за това дали има нужда да помагаме допълнително на нашия организъм да се самопрочиства, като правим т.нар детокс режими. 
 
Ако сме здрави и нашият черен дроб и бъбреците ни - основните участници в процеса на прочистването, работят добре, то тогава няма нужда да го правим. Ако обаче сме приемали лекарства, прекаляваме с мазното и с алкохола, или просто не се чувстваме много енергични, то тогава е по-добре да помислим как да балансираме диетата си и да помогнем на тялото ни да изхвърля по-добре токсините и шлаките. Върху това добавяме и процесите, от които не можем да избягаме като замърсяването на въздуха или козметиката, която често е пълна с вредни вещества.
 
Така че, нужно или не, ако по съвсем естествен начин помагаме на прочистването, това може само да ни помогне да се чувстваме по-здрави, по-силни и по-красиви. Естествено това става чрез храната. Нужно е само да разнообразим диетата си.
 
Ето 10 храни, които подпомагат естествения детокс на нашето тяло: 
 
Чаша топла вода с лъжица ябълков оцет и морска сол 
 
Добавете чаена лъжичка морска сол в чаша топла вода, вътре сложете лъжица ябълков оцет или пресен лимонов сок. Ако направите този детокс коктейл в по-голямо количество в бутилка, може да го съхранявайте в хладилник. Всеки път, когато се чувствате жадни, може да пийвате по чаша. 
 
Цвекло
 
Този високоефективен корен съдържа желязо, калций и антиоксидант, наречен бетаин. Това е растителен пигмент, отговорен за червения му цвят. Бетаинът подобрява клетъчната структура и подпомага регенерацията на клетките в черния дроб. Сокът от сурово цвекло е най-мощният детоксикатор, но е хубаво приемът му да става трийсетина минути след изцеждането, защото ще ви раздразни стомаха. Освен това нужното количество е до 100 мл., не повече. Съхранявайте сока в тъмен съд. За по-приятен вкус може да добавите в него ябълка, морков, портокал или лимон. Цвеклото е изключително вкусно и полезно на салата с настърган морков и много лимон. 
 
Лук и чесън
 
За какво ли не са полезни лукът и чесънът, но специално за прочистването на организма служат флавоноидите, които помагат на производството на глутатион - един от най-силните антиоксиданти за черния дроб. Той стимулира черният дроб да произвежда ензимите, които филтрират токсичните остатъци в храносмилателната система. В допълнение те имат мощни антибактериални, антипаразитни и имунно-стимулиращи свойства.
 
Зелена салата
 
Тъмнолистните зеленчуци прочистват храносмилателния тракт чрез хлорофила. Този растителен пигмент служи за фотосинтезата, но освен това има способността да се свързва с токсините и други свободни радикали, за да ги превърне в неутрални материали. Той също така почиства тежките метали, които се натрупват в нашето тяло. Марулята помага за подобряване на дейността на стомашно-чревния тракт и активизирането на черния дроб. За да избегнете нитратите в салатите, накисвайте листата им в хладка вода за поне половин час и след това ги измивайте стрателно.
 
Цитруси
 
Цитрусовите плодове са чудесни за нашата храносмилателна система, защото са пълни с витамин С и са богати на антиоксиданти. Те активират чернодробните ензими и прочистват червата. Префектният детоксикиращ старт на деня е чаша хладка вода с един лимон вътре.
 
 
Джинджифил 
 
Ядки и семена
 
Удобната храна по всяко време. Винаги под ръка може да имаме шепа бадеми например, които ще ни заситят, а са много полезни. Редовният прием на бадеми помога да се отървем от мастните депа, които се натрупват около черния дроб и го затормозяват. Орехите пък поддържат високи нива на киселината аргинин, която помага на черния дроб. Смляното ленено семе осигурява влакна, които прочистват токсините от червата. Слънчогледовите семки осигуряват магнезий - минерал, който поддържа нивата на кръвното налягане, и спомага за липолизата - процесът, чрез който тялото се освобождава от мазнините.
 
Кисело мляко
 
Киселото мляко е пълно с пробиотици и осигурява здрави бактерии, които укрепват естествената флора, подпомага храносмилането и стимулира имуннитета. Купичка кисело мляко с малко ядки и лъжица мед е идеалната закуска. 
 
 
Чай 
 
Най-подходящ за детокс е чаят от глухарче. Билката помага на черния дроб да се оттърве от токсините и утайките в кръвта. Зеленият чай пък е най богат на антиоксиданти.
 
Джинджифил
 
Това е често срещана съставка, която намалява подуването, поддържа правилното функциониране на дебелото черво и го освобождава от отпадъци и лоши токсини. Джинджифилът помага и за подобрява производството на храносмилателни сокове, предпазва тялото от инфекции и повишава метаболизма. Има многобройни начини за приемането на джинджифил. Опитайте джинджифилов чай с мед и лимон или го добавете към вашето смути, салата или супа.
 
Моркови 
 
Морковите са богати на глутатион и са един от най-мощните детоксикиращи зеленчуци. Те също са пълни с бета-каротин и витамин А. Морковите имат страхотни ползи за сърдечно-съдовата система и подпомагат цялостнатата функция на имунната система. 
 
 
Снимки: freepik.com

Свързани новини

Коя е думата на 2021 година

01.11.2021

Интересни факти за Световния ден на лъва

10.08.2021

Динята празнува днес

03.08.2021

Как да топим калории без спорт

13.07.2021

Кои 4 зодии се влюбват в грешния човек

23.06.2021