Интересни факти по случай Световния ден на лъва

На 10 август се отбелязва Световния ден на лъва.

Той има за цел да повиши информираността за реалното положение на царствените животни в естествената им среда. През последните 30 години броят им в Африка е намалял драстично. Страната с най-много лъвове е Танзания. Следват Ботсвана, РЮА, Кения, Замбия и Зимбабве.

Ето още няколко любопитни факта за Царя на животните:

Лъвовете обикновено живеят на групи от 10-15 екземпляра, наричани стадо или прайд.

За прехраната на групата се грижат основно женските екземпляри, докато мъжките патрулират и пазят територията. Въпреки че главно лъвиците осигуряват плячката, лъвовете се хранят първи. Женските екземпляри се нуждаят от около 5 килограма месо дневно, а мъжките - 7 и повече килограма.

Тигрите са по-едри от лъвовете.

Въпреки че лъвът е наричан цар на животните, оказва се, че теглото на тигъра е по-голямо – то може да достигне до 385 килограма, докато това на лъва - 227 килограма. За сметка на това обаче лъвският рев е по-силен от този на тигрите и може да се чуе на разстояние до 8 километра. Когато бягат с пълна скорост, лъвовете могат да развият до 80 километра в час.

Снимки: Freepik
 

В естествена среда лъвовете живеят средно 12 години.


В плен те могат да доживеят и до 25 години. За възрастта на мъжкия екземпляр може да се съди по цвета на гривата - колкото е по-тъмен, толкова по-възрастен е лъвът.

Лъвовете прекарват до 20 часа в сън.

Учени от университета на Пиза, Италия, установяват, че заразителната прозявка помага на социални видове да координират действията си, за да оцеляват. До този извод изследователите стигат благодарение на 19 лъва. Царете на животните, подобно на хората, са способни да се "заразяват" чрез прозяване. Наблюдавайки лъвовете в два прайда, изследователите откриват, че този рефлекс им помага да координират действията си.

Името на лъва Аслан в "Хрониките на Нарния" от К. С. Луис идва от турската дума за животното, а това на Симба в "Цар Лъв" на "Дисни" - от суахили.

"Червен лъв" е най-популярното име за кръчма във Великобритания. По-рядко се срещат наименованията "Бял лъв", "Златен лъв", "Черен лъв" и просто "Лъв".

Библията на крал Джеймс съдържа 131 препратки към лъвове (и две към лъвици). За сметка на това котки и тигри не се споменават.

"Бълхата може да безпокои лъва повече, отколкото лъвът да безпокои бълхата", гласи шеговита кенийска пословица. /БТА

Свързани новини

Коя е думата на 2021 година

01.11.2021

Как да топим калории без спорт

13.07.2021

10 любопитни факта за целувката

06.07.2021

Кои 4 зодии се влюбват в грешния човек

23.06.2021

Черешите и неподходящите им комбинации

18.06.2021