10 любопитни факта за целувката

6 юли се чества като Световен ден на целувката. Датата официално е призната за празник от ООН през 1988 г.
 
Целувката е нещо, което се случва ежедневно между хората, а и между някои животни. От размяната на приятелски целувки по бузите, тя може да е най-съкровенният момент на обич между родители и деца, или пък много интимен миг между любовните партньори.
 
Едно е сигурно - без целувки хората не могат! Ето няколко любопитни факта, които показват защо: 
 
- Страстната целувка увеличава пулса ни с над 100 и повече удара в минута.
 
- Целувката увеличава нивото на хормоните  и може да удължи живота с една минута.
 
- При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута.
 
- Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса.
 
- Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.
 
- Мъжете предпочитат по-влажните целувки повече от жените. Оказва се, че целувките при силния пол са още по-важни за добрата връзка, тъй като повишават производството на хормона окситоцин, който се нарича още хормона на привързаността. 
 
Хората не са единствените видове, които се целуват. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.
 
Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия си сексуален опит.
 
Целувката действа като наркотик за телата ни, тъй като увеличава производството на допамин. Това е невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и постижения, и се покачва, когато преживяваме успехи и нови неща. Това е причината целувката с нов човек да бъде по-вълнуваща.
 
Има обаче държави, в които и до днес целувката се смята за престъпление. Например, в Индиана, САЩ все още действа закон, който забранява "на мъжа с мустаци да целува човешко същество". В Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целуне непознат.
 
В Дубай, Индонезия и в Мексико има строги забрани срещу целувките на публично място. Звучи невероятно, но дори във Великобритания и Франция все още има разпоредби, които забраняват целуването в градския и железопътния транспорт. Четем  това и се питаме дали някой изобщо спазва тези закони? Особено на Международния ден на целувката. /Сн. Freepik

Свързани новини

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След като беше задържан на летището

23.01.2024

Китайският зодиак за 2024 г.

04.01.2024