10 полезни съвета как да се справим с жегата

Горещината отново ще постави на изпитание хората с хронични заболявания, особено на сърдечносъдовата система, пише 10te.bg. Тя е стрес за всички, но при здравите организмът се адаптира по-лесно.
 
Хипертонията е едно от заболяванията, които изискват повече внимание в жегите. “При топло време човек се поти, кръвоносните съдове се разширяват. Първият съвет към хипертониците е да поемат повече течности за компенсация – поне 1,5 л на ден, а най-добре 2 л”, казва д-р Зоя Кунева, началник на отделението по неинвазивна диагностика в Клиниката по кардиология на Александровска болница. Под течности се разбира и водата, и напитките, но не и алкохол. При високо кръвно човек не бива да се излага на пряко слънце. Ако се налага излизане, нека да е преди 11 ч. или след 17 ч.
 
Ако Вие или човек до Вас се почувства зле:
  • • Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие; преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура;
  • • Починете си незабавно на хладно място, ако изпитвате болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема, в много случаи след продължителни упражнения през горещите дни; пийте рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити; потърсете медицинска помощ, ако крампите, предизвикани от горещината продължат повече от един час.
Ето и 10 полезни съвета в горещото време.
 
1. Приемайте течности
Пийте повече вода. Важно е да се приема достатъчно от нея, тъй като с дишането и изпотяването в топлото време се губят много течности, които трябва да се набавят. Айрянът, както и соковете също са напитки, които можем да предпочетем в жегата. Специалистите отбелязват, че посягането към алкохола е лоша идея. Бирата също не е подходяща за топлото време през деня, оставете я за по-вечерните часове. Газираните и студените напитки не са препоръчителни.
 
2. Лека храна
Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти; да няма пикантни храни. Колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци, свежи плодове.
 
3. Без голяма температурна разлика между вън и вътре
Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя е стресова за организма. Специалистите съветват да не допускаме разлика между температурата в стаята и навън повече от четири – шест градуса.
 
4. Навън: леки дрехи и шапка
Хубаво би било в най-топлите часове на деня да не прекарваме много време навън. В жегите е добре да носим леки дрехи, да не са стегнати по тялото, по възможност да са от естествени материи, както и да са със светли цветове. Добре е на главата, когато се излагаме на слънце, да има шапка, която да ни предпазва, а не трябва да забравяме слънцезащитния крем, както и да хидратираме кожата си.
 
5. Избягвайте изморителна физическа активност
Не прекалявайте с уморителните физически активности в горещите части на деня. Ако ви предстои такава – свършете я в най-хладната част на деня, която обикновено е сутрин между 4 и 7ч.
 
6. Правилно дишане
Йога практиките за правилно дишане ще ви помогнат много да понесете топлината през лятото. Вдишвайте бавно, задържайте леко дъха и след това издишвайте също толкова бавно. Повтаряйте упражнението 10 пъти винаги, когато ви стане горещо.
 
7. Охладете матрака или дюшека
На първо място ползвайте леки чаршафи и завивки без пълнеж, за да избегнете задържането на топлина. Добра идея за справяне с нощната мъка, причинена от горещините, е охлаждането на матрака. Под него сложете вакуумирани торбички с вода, която сте замразили предварително в камерата на хладилника или фризера. Преди да си легнете, сложете торбичките под матрака. Те ще освобождават хладина през цялата нощ и няма да намокрят матрака ви.
 
8. Охладете жилището
Стремете се да поддържате хладна температура в жилището си. Проверявайте температурата в него между 8 и 10 ч., в 13 ч. и вечер в 22 ч. Тя трябва да бъде по-ниска от 32°C през деня и 24°C през нощта. Затворете прозорците и особено онези, които са директно изложени на слънчева светлина през деня. Пуснете щори, драперии и тенти на прозорците, които се огряват от слънцето сутрин или следобед. Използвайте хладния въздух през нощта, за да проветрите жилището си. Ако е безопасно, отворете всички прозорци през нощта и рано сутринта, когато външната температура е по-ниска.
 
9. Стойте на сянка
Стойте на сянка и, ако не ви се налага, не излизайте между 12:00 и 16:00 часа.
 
10. Студен душ
Прохладните душове са класически метод за противодействие на горещината. Те имат и редица полезни действия за организма – намаляват кръвното налягане, стимулират кръвообращението, подобряват оросяването, намаляват болките и възпаленията и релаксират нервната система.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024