10 начина да охладим дома си без климатик

Лятото най-сетне дойде, навън е горещо. Как да охладим жилището, но без помощта на климатик? Вижте 10 трика, които ще ви помогнат в тази задача, препоръчани от експертите на profit.bg: 
 
1. Дръжте щорите и завесите пуснати 
30 на сто от нежеланата топлина в дома идва от прозорците. С помощта на завеси и щори можете да намалите сметката си за електричество със 7 на сто, както и да намалите вътрешната температура до 20 градуса. Щорите и пердетата пазят дома ви от това да се превърне в миниатюрен парник, което е особено важно в случаите с южно и западно изложение. 
 
2. Използвайте вратите за охлаждане 
Ако апартаментът ви разполага със стаи с южно и със северно изложение, можете чудесно да балансирате температурата. Затворете вратите на неизползваните стаи с прозорци на запад или юг, за да предпазите останалата част от дома си от затопляне. И обратното – отворете широко вратите на северните стаи, за да проникне по-хладен въздух в останалата част от жилището. 
 
3. Сменете чаршафите 
Да, сатенените чаршафи сигурно са луксозни и добре изглеждащи, но да спите в памучни е най-умният ход през лятото. Памукът е материя, която диша по-лесно и оставя хладно усещане върху кожата. И като допълнителен бонус: купете си възглавници с естествено въздушно пространство между пълнежа – така те няма да задържат топлината на тялото, дори и след като ги сложите в калъфка. 
 
4. Пуснете вентилаторът да се върти обратно на часовниковата стрелка 
Независимо дали го знаете или не, вентилаторът на тавана трябва да се коригира сезонно. Въртенето на по-висока скорост обратно на часовниковата стрелка през лятото създава ефекта на хладен бриз. 
 
5. Тревожете се за човека, а не за къщата 
Ако вашите предци са оцелели без климатик, значи и вие можете. Пийте студени напитки, слагайте си студена кърпа на шията и китките. Подбирайте памучни дрехи в светли цветове и отложете гушкането с половинката за по-хладни дни.
 
6. Пуснете вентилатора в банята и абсорбатора в кухнята 
Дори и да не ви се струва възможно с тяхна помощ да охладите дома, този ефект е факт. Горещият въздух се издига нагоре и ще бъде засмукан от двата уреда, които ще го изхвърлят навън. 
 
7. Отворете прозорците през нощта 
Възползвайте се от по-хладните нощни часове, като отворите врати и прозорци. Така въздушният поток по естествен начин ще охлади помещенията. Не пропускайте обаче да ги затворите, когато навън стане по-горещо. 
 
8. Отървете се от източниците на топлина 
Дори и досега да не сте имали време да смените крушките вкъщи с енергоспестяващи, лятото е идеалният момент. Колкото и незначителна топлина да излъчват обикновените крушки, тя е достатъчна да повиши температурата в помещението, когато е наистина горещо. Освен това ще намалите сметката си за електричество. 
 
9. Използвайте грила 
Това е очевидно, но и ние ще ви го кажем: използването на фурната или котлоните през лятото чувствително повишава температурата в дома ви. Затова сега е моментът да се превърнете във фенове на грила: той не отделя толкова топлина, ястията се приготвят бързо, а и можете да го използвате на открито. 
 
10. Направете дългосрочни подобрения в жилището 
Можете да направите няколко промени в дома си, които да понижат температурата в него през летните месеци. Като например да поставите прозорци със специален изолационен филм, да сложите тенти, да засадите дървета или лозници в близост до прозорците, както и да изолирате стените.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024