Как да се преборим с есенната депресия

Обзема ли ви чувство на меланхолия, когато навън постоянно вали, всичко е мрачно и сиво, а денят става все по-кратък? Ранното ставане сутрин се превръща в истинско изпитание, нямате желание за работа, колегите постоянно ви дразнят и сякаш никой не иска да ви разбере! Познато чувство, нали? Няма съмнение, че си имаме работа със сезонната депресия.
 
Тя е свързана с дефицит на естествена слънчева светлина, което води до намалени нива на хормоните на щастието - серотонин и ендорфин. В кожата ни пък се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени. По-малкото естествена светлина води и до повишение на хормона мелатонин, който е отговорен за съня, телесната температура и чувството за глад, с което се обяснява и повишения апетит през есента. 
 
Симптомите на есенната депресия включват:
  •     понижено самочувствие, особено при нежния пол;
  •     чувство за безпомощност, постоянна умора, отчаяние и апатия;
  •     ниска концентрация;
  •     безсъние или неспокоен сън;
  •     резки промени в настроението;
  •     повишен апетит с ясно изразено влечение към богати на въглехидрати храни;
  •     притъпени сексуални интереси.
Как можем да противодействаме съветват експертите от bb-team.org:
 
На първо място - здравословна и питателна храна
Балансираното хранене помага не само за преодоляване на депресията, но и за лечението на много болести. Зеленчуците, ядките и месото (за предпочитане риба и пиле), картофите, морковите, ябълките и супите са наш съюзник. Добър старт за деня е вкусна закуска с прясно изцеден плодов сок. През есента е необходимо да бъде увеличено количеството на витамин С и на желязото. А за да си доставите малко удоволствие - блокчето черен натурален шоколад (с поне 70% какао) е една особено добра алтернатива.
 
Спортът - по-ефективен от антидепресантите!
Движението е изключителен лек при депресия. Физическото натоварване "блокира" тъжните мисли и подобрява настроението, създава желание и мотивация за работа. Добър вариант са тренировките на чист въздух - аеробика, джогинг, или просто разходка след дълъг работен ден.
 
Поглезете сетивата си
Есента е подходящ сезон за някои козметични процедури, които не се препоръчват през пролетта и лятото - напримвер, всички по-агресивни пилинги. А посещението на СПА център със сигурност ще поглези сетивата ви и ще разсее мрачните мисли. Не забравяйте и за шопинг терапията, която действа особено разведряващо и тонизиращо.
 
Осигурете си повече светлина
Лечението на есенна депресия се повлиява особено добре с използването на светлина. Но лечебни свойства има само ярката светлина, с интензивност много по-голяма от 2 000 лукса, защото това всъщност представлява осветеност през обикновен облачен ден. При слънчево време и ясно небе интензивността надвишава 10 000 лукса.
 
Обличайте дрехи в ярки цветове
Можете да забравите за сивото и черното, по-добре изберете ярки тонове - жълто, оранжево, червено. Цветове, които носят послания и създават настроение, а съчетани с подходящи декоративни бижута, се превръщат в недвусмислено напомняне за отминалото лято.
 
Спете по-дълго
Отдавна са известни лечебните свойства на съня. Една гореща вана със соли и различни етерични масла би повлияла особено благотворно на вашия сън.
 
Намерете си ново хоби
Или друго приятно занимание - няма значение дали ще бъде нов филм, споделен с приятели, приятна книга или просто любима музика.
 
... или ново гадже
Няма съмнение, че смяната на половинката ще внесе нов нюанс в дългите есенни дни. Научни изследвания показват, че процесът на влюбване не е само емоционално събитие. То е свързано и с промяна в химичния състав на нашия организъм. Той започва да произвежда голямо количество вещества и хормони, които по свойства силно наподобяват наркотичните вещества и предизвикват "привикване". Затова, ако връзката ви не върви, но все сте отлагали "онзи" разговор, сега му е времето.

Свързани новини

Барби става музеен експонат

10.07.2024

Пет дестинации на 50 км от София

31.05.2024

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024