Шест песни, които доказано ни правят щастливи

Безспорен факт е, че музиката ни помага, когато се чувстваме подтиснати и тъжни. Но има песни, които действат на позитивното настроение по-успешно от други.
 
Музикалният психолог д-р Майкъл Боншор от университета в Шефилд е открил формулата за "най-щастливите песни в света", пише "Дейли мейл". Според данните, мелодията, която най-бързо повдига настроението е "Good Vibrations" на групата The Beach Boys.

Ученият е установил, че най-приповдигащите настроението песни имат темпо 137 удара в минута (bpm) и редовна структура стих-припев-стих-припев, но са изпъстрени с непредвидими елементи като смяна на тоналността или "седми акорди", пише "Дейли мейл". 
 
"Харесваме седмите акорди, тъй като те добавят интерес", казва д-р Боншор. "Обикновените акорди използват три ноти, докато седмогласните добавят допълнителна нота, която създава усещане за музикално напрежение и облекчение“.
 
Второто и третото място в списъка на най-щастливите песни в света заемат съответно "I Got You (I Feel Good)" на Джеймс Браун и "House of Fun" на Madness.

По време на изследването си д-р Боншор установява, че като цяло песните се възприемат като по-щастливи, когато са в мажорна тоналност. Наред с това веселите песни обикновено имат силен ритъм 1-2-1-2, така че да можете да танцувате заедно с тях.
 
"Кратката интродукция означава, че песента започва с гръм и трясък веднага, а не е необходимо дълго надграждане. Обичаме високата сила на звука, когато става въпрос за начина, по който се създават нашите щастливи песни, с ноти, изсвирени по ярък и гръмък начин от инструменти като тромпети или електрически китари, вместо от по-меки инструменти. Накрая, черешката на тортата е повтарящ се ритъм или китарен риф, който хората могат да запомнят и който става запомнящ се", казва изследователят.
 
 
Проучването е проведено сред 2000 британци. То установява още, че две трети от тях слушат песента, за да се развеселят, а 40% посочват студеното време и тъмните нощи като причина за нуждата от нея. Всъщност 71% заявяват, че музиката е едно от най-силните влияния върху настроението им.
 
Повечето от анкетираните смятат, че поп музиката е най-щастливият жанр, но 69% също така заявяват, че обичат да слушат различни видове музика.
 
На въпроса коя песен им носи най-добро настроение, жителите на Североизточна Европа, Югоизточна Европа, Уелс и Северна Ирландия отговарят, че е това е "Don't Stop Me Now" на Queen.

В Шотландия, Йоркшир, Северозапада, Източен Мидландс и Източна Англия за най-щастлива песен се смята "Dancing Queen" на ABBA.

Анкетираните в Югозападния район и Уест Мидландс са избрали "Walking on Sunshine" на Katrina and the Waves, а според лондончани най-весела е "Happy" на Фарел Уилямс. 

БГНЕС

Свързани новини

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

Ново 20

19.04.2024

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Бандата с премиера и в столицата

19.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024