Търсят машинисти по маршрута на ''Хогуортс Експрес'' от ''Хари Потър''

Транспортната компания Scot Rail търси бъдещи машинисти за световноизвестния влаков маршрут, по който се движи ''Хогуортс Експрес'' във филмите за ''Хари Потър''. Да, звучи нереално, но всъщност е истина. И не само, че маршрутът е приказно красив, а и заплащането не е за изпускане.

Първоначално се получава стажантска заплата от около 38 000 евро на година. А ако се докажеш и вече официално те наемат за машинист, възнаграждението вече става 53 000 евро годишно. Машинистите ще работят девет месеца в годината, а останалите три, в които ще почиват, също ще бъдат платени. Така общата им годишна заплата ще бъде около 60 000 евро. За сравнение: стажант-машинистите в Deutsche Bahn получават само около 15 000 евро годишно.

''Възможността да станеш машинист на влак по този маршрут, не се появява често. Работното ви време няма да е обичайното от 9 до 17:00 часа.'', посочва Джули Дейл, директор ''Човешки ресурси'' в Scot Rail.

Това е ''мечтана работа'', казва онлайн борсата за работа Hijobs: ''Като машинист на Scot Rail можете да пътувате по някои от най-красивите железопътни маршрути в света и да поемете жизненоважната роля да транспортирате и свързвате хората в Шотландия'', се казва в обявата.

Кандидатите трябва да са навършили 20 години като не е необходим предишен опит. Едно от изискванията е служителите да останат спокойни в стресови ситуации и винаги да се придържат към най-високите стандарти за безопасност. Кандидатстването е възможно до 18 ноември. Железопътната компания Scot Rail очаква голям брой заявления и като предпазна мярка моли за ''снизходителност'' в случай на закъснели отговори.

Линията ''West Highland Line'' свързва град Глазгоу със западния бряг. Част се разклонява към Оубън, а другата продължава към Форт Уилям - градче, разположено в най-високата планина на Острова Бен Невис, и към пристанищния град Малайг. Железопътният маршрут ''West Highline'' e избран за най-добрия в света от читателите на независимото туристическо списание ''Wanderlust'' през 2009 г. След него са забележителната Транссибирска линия в Русия и линията от Куско до Мачу Пикчу в Перу.

''Хари Потър'' не е единственият известен филм, сцени от които са снимани на линията West Highland. Във филма ''Трейнспотинг''  от 1996 г. също едно от действията се развива по нея - на гара ''Corrour'', която се смята за най-високата и най-отдалечената гара във Великобритания.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024