Крал Чарлз навърши 75 години с триетажна торта

На 14 ноември британският крал Чарлз Трети навърши 75 години. Той обаче отбеляза рождения си ден с ден по-рано.

На партито, устроено в негова чест имаше и триетажна торта. Тържеството се състоя на 13 ноември в кралското имение в Хайгроув, в Югозападна Англия. На партито присъстваха членове на Националната здравна служба, представители на различни организации и представители на местните общини, навършващи също 75 години.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от The King’s Foundation (@theprincesfoundation)

 

Местен хор изпълни песента "Честит рожден ден" за държавния глава. Трапезата за партито беше дело на кулинарния виртуоз Реймънт Бланк, а настроението се поддържаше от изпълненията на Лий Джон от бандата "Имаджинейшън", популярна през 80-те години на миналия век.

Накрая възникна шеговит дебат как да подходи кралят към рязането на тортата за рождения му ден и от кой етаж на сладкиша да започне. Чарлз избра да отреже парче от най-долния етаж на пандишпановата торта "Виктория", приготвена в негова чест. Докато режеше парчето, аудиторията го аплодираше.

А на 14 ноември, в деня на рождения си ден, крал Чарлз постави началото на хранителен проект заедно с кралица Камила, целящ да се намали пилеенето на храната за сметка на удовлетворяване на нуждите от храна на хората.

62-ият британски монарх поред за последните 1200 години, се възкачи на трона на 8 септември 2022 г. след смъртта на майка си, кралица Елизабет II на церемония в двореца "Сейнт Джеймс" до Бъкингамския дворец. На 73-годишна възраст той стана най-възрастният човек, поел титлата.

Роден е на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец с името принц Чарлз Филип Артър Джордж. Той е първото дете на тогавашната принцеса Елизабет и принц Филип и внук на крал Джордж VI. На 6 февруари 1952 г., на 3-годишна възраст, той става пръв наследник, когато майка му се възкачва на трона.

Известен е със странните си изисквания. Според документалния филм на "Amazon Prime"- "Serving the Royals: Inside the Firm", бившият принц на Уелс си е спечелил титлата "Разглезен принц" сред персонала в своята резиденция "Кларънс Хаус".

Бившият иконом на принцеса Даяна, Пол Бърел твърди, че Чарлз е искал да се правят много неща за него. "Пижамата му се изглажда всяка сутрин, връзките на обувките му се изглаждат с ютия, тапата на ваната трябва да е в определено положение, а температурата на водата трябва да е само хладка", каза г-н Бърел в документалния филм, добавяйки, че Чарлз дори "кара камериерите си да изстискват един инч паста за зъби върху четката му всяка сутрин". Наред със специфичните температури за къпане, според г-н Бърел, кралят изисквал ваната да бъде "само наполовина пълна". Що се отнася до закуската, според твърденията кралят предпочита здравословен старт на деня си и похапва плодове и зърнени храни, вместо традиционна английска закуска с готвени ястия.

Когато е далеч от дома си Чарлз също има строги изисквания. Желанията му по време на пътуванията му докато беше принц, бяха разкрити в книга, публикувана по-рано тази година, с твърдения, че монархът взима собствена тоалетна седалка и тоалетна хартия при воаяжите си извън страната.

Кодовото име на Тайните служби на САЩ за Чарлз е "еднорог".

Свързани новини