Откриват първия паметник на Кирил и Методий в Испания

На 5 април 2024г., от 18:30ч., в навечерието на Успение на Св. Методий Славянобългарски, ще се състои официалното откриване на първия паметник на Светите братя Кирил и Методий в гр. Малага, в парк-зоната на бул. Ерера Ориа и ул. Вирхен де Палома. Събитието ще положи и началото на ежегодния културен фестивал "Български дни в Малага".
 
Идеята за издигането на монумент на солунските братя възниква по повод 1160 години от окончателното създаване на глаголицата и четиридесет и третата годишнина от обявяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980. По думите на папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, с изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци.
 
Инициативата на училище "Родина" и Асоциация "Малага - България 2010" цели да се създаде един непреходен обединителен общославянски център в сърцето на град Малага, който да напомня че произходът на българският език не разделя, а обединява Европа. Проектът се осъществява с любезното съдействие на кметството на гр. Малага, финансиран е със събраните средства от дарителската сметка на асоциацията, а изработката е безвъзмездно дело на художника Юлиан Иванов от гр. Беналмадена.
 
Първи пред паметника ще положат цветя специалните гости, които допринесоха за популяризирането и осъществяването на проекта: изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина - г-жа Райна Манджукова, Алексей Андреев - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания, както и официално представителство на кметството на гр. Малага.
 
Под мотото: 10 години "Български дни в Малага" - 10 години заедно, традиционният фестивал ще продължи с музикален поздрав в сградата на училище "Родина" от 19:45ч., както и на 6 април от 10:30ч. с гост-участници от България и Испания.

Свързани новини

Барби става музеен експонат

10.07.2024

Пет дестинации на 50 км от София

31.05.2024

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024