Първият български паметник на Кирил и Методий се изправи гордо в град Малага

Първият български паметник в Испания е вече факт! 
 
За по-малко от 10 месеца сънародниците ни от Испания и България се обединиха, за да осъществят идеята за обща опорна точка, която да повлияе за осъзнаването на българската идентичност, история и култура. Инициативата на училище "Родина" и Асоциация "Малага - България 2010" постави началото на десетото издание на "Български дни в Малага" (5-6 април ).
 
 
Почетният гост на културния фестивал - изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, пристигна в гр. Малага специално за откриването на паметника на Светите братя Кирил и Методий  на 5 април, както и за връчването на наградите от международния проект "Творчество без граници" 2024. 
 
 
Г-жа Манджукова беше сред първите, които подкрепиха инициативата на училище "Родина" и Асоциация "Малага - България 2010" за изграждането на монумента в гр. Малага. Развълнувана след поставянето на цветята тя сподели, че от този момент българската идентичност ще има още една опорна точка, вече и материализирана.
 
 
Паметникът на Светите братя Кирил и Методий, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, се изправи гордо в парк-зоната на бул. Ерера Ориа и ул. Вирхен де Палома. Сред официалните гости от българска страна беше и Алексей Андреев - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания, който изрази в речта си благодарност към кметството на гр. Малага за помощта в реализирането на начинанието.
 
 
Пръв пред паметника положи цветя и неговият автор - художникът Юлиан Иванов от гр. Беналмадена. По време на празненствата на "Български дни в Малага" г-жа Райна Манджукова даде личен пример на сънародниците ни за обединение и зад граница като се включи в хоро заедно с домакините и гостите.
 

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024