На път с Радио FM+ и Министерството на туризма: Морето под повърхността

Пътешествайте всяка седмица заедно с Радио FM+ и Министерството на туризма из природните маршрути на България! Потопете се в синята магия на Черноморието и научете повече за най-хубавите кътчета, които можете да посетите - и не само през лятото! 
 
Тази седмица в "Морско синьо" говорим за това как изглежда морето под повърхността си.
 
Какви са цветовете на Черно море, когато го погледнем под вода? Говорим с водолаза Стамен Царков, който е гост на Евелина Павлова в "Морско синьо" тази седмица... или по-скоро, тя е негов гост, защото разговорът се случва на брега на морето. Той ще ни разкаже и откъде всъщност идва името на Черно море, какъв е подводният животът и има ли много потънали кораби.
 
 
Какво кара хората да се гмуркат? 
Хората от най-дълбока древност са се интересували какво има на морското дъно. И винаги е много хубаво да надникнеш. Стига да го искаш. Даже умението да плуваш е техническа подробност. Ако започнеш да се занимаваш сериозно е важно да плуваш, разбира се. Под вода всичко трябва да правиш по-различно, по-бавно. Там всичко се случва като на забавен каданс. Галиш морето, правиш любов с него. Под вода ние не сме като птиците, ние сме като балоните. Когато успеем да почувстваме това нещо и имаме техника, всичко се получава. А след като веднъж си се гмурнал, след това като погледнеш морето, не го виждаш като един син безкрай, а експонираш онова, което си видял долу.
 
 
Каква е природата в Черно море? 
Уникална. Особено на дълбочина около 30-40 метра има невероятни образования, например скални гъби с диаметър от 15-16 метра, които изобилстват от живот. 
 
 
Какъв е цветът в дълбочина? 
За мен не е черно. Под 8-мия метър изглежда сиво, но ако осветиш с фенерче, виждаш всякакви цветове. Там дори кръвта е синя. И това не е илюзия. Ако се нараниш случайно, кръвта има цвят на мастило. 
 
Чуйте целия разговор в Spotify! 
 

Свързани новини

На път с Радио FM+: Фарът

17.10.2024

На път с Радио FM+: Странджа планина

10.10.2024

За спорта и морето

26.09.2024

На път с Радио FM+: Синеморец

19.09.2024

На път с Радио FM+: Варвара

05.09.2024