41-ото издание на Софийския маратон с ново трасе и музикална програма

На 13 октомври със старт от площад "Александър Батенберг" ще се проведе 41-ият Маратон на София - най-голямото по мащаб и едно от най-значимите събития за спортна София в началото на есента. 
 
Над 5500 ентусиаста от близо 60 държави на 5 континента вече се записаха за участие в една от четирите дистанции на Софийския маратон - 5, 10, 21 и 42 км. Състезателите в масовата дистанция - 5 км, ще стартират на 12 октомври (събота), а останалите ще премерят сили в неделя, 13 октомври, за да превърнат улиците на София в арена на спортната сила и вдъхновение. Редовната регистрация за състезанието ще продължи до 30 септември включително на официалния сайт на маратона, където са предвидени и опции за късна регистрация. 
 
Традиционната надпревара за професионалисти и любители-бегачи навлиза в петото си десетилетие с ново лицензирано трасе. И през 2024 г. маршрутът ще премине през едни от най-емблематичните сгради и паметници на културата от многовековната история на София. Това ще даде възможност на жителите и гостите на столицата да се потопят в автентичната ѝ атмосфера и да я опознаят по един изцяло нов начин - с бързо темпо, и рамо до рамо с бегачи от цял свят. 
 
След старта от площад "Александър Батенберг" пред сградата на Двореца, състезателите ще преминат последователно през Лъвов мост, бул. "Тодор Александров", Кооперативния пазар в Люлин. Оттам се връщат обратно по бул. "Т. Александров", ул. "Алабин", ул. "Георги С. Раковски", Софийски университет "Свети Климент Охридски", моста "Чавдар" до храм-паметник "Александър Невски". Състезателите в маратонската дистанция от 42 км ще изминат трасето два пъти. Всички финиширали в контролно време за съответната дистанция ще получат медали.
 
 
На 13 октомври, между 8 и 15 ч., новото трасе ще бъде затворено за автомобили по цялото протежение на бул. "Тодор Александров" и "Царица Йоанна", давайки предимство на активния начин на живот и чистата градска среда поне за един ден. Всички, за които е наложително придвижването до центъра или обратно по този маршрут, могат да го направят лесно и удобно със столичния Метрополитен. През уикенда на 12 и 13 октомври също така ще се движи и голяма част от наземният транспорт с леки промени в маршрутите си. Столична община ще осигури делнични разписания по всички редовни линии на градския транспорт, за повече удобство на всички участници и зрители на маратона.
 
Между 11, 12 и 13 октомври всички бегачи в Софийския маратон могат да посетят безплатно Регионалния исторически музей-София, като представят стартовия си номер от маратона. На бегачите в дистанциите маратон и полумаратон (21 км и 42 км) ще бъдат предоставени 72-часови карти за целия градски транспорт, които ще са активни от момента на първото им валидиране. 
 
Тази година, освен на впечатляващи спортни постижения, състезателите и всички техни поддръжници ще могат да се насладят и на атрактивна музикална програма в най-горещите точки по трасето на маратона. 
 
Електронното фънк-джаз трио Street Bards ще видим в района на моста "Чавдар". DJ Cass пък ще поддържа доброто настроение с хип-хоп и R’n’B сет пред Регионалния исторически музей. В пространството между ФЖМК и Националната галерия "Квадрат 500" ще видим и проекта Soul Weapons с легендарния глас на Деси Андонова. Нашумелите Cool Den ще се вихрят на кръстовището на бул. "Т. Александров" и ул. Димитър Петков", а градинката "Кристал" ще огласи стрийт арт колектива JamBure. Живите рок изпълнения от People of Maha ще създадат динамична атмосфера за всички присъстващи пред кино Арена Запад. Магията на цирковото изкуство ще интригува публиката пред тунела "Люлин" в пространството пред Mega Mall. Мария-Магдалена и талантите от Vienna Music Voice Academy ще подарят с незабравими музикални моменти малки и големи пред метространция "Люлин"/Билла. 
 
"41-ият Маратон на София не е само за състезаващите се по трасето, той е за всички техни приятели и роднини - тези, които на 13 октомври ще излязат по улиците на София, ще подкрепят своите близки, ще се забавляват с хубава музика и ще преживеят града по един цветен, празничен начин, достоен за всеки маратон, провеждащ се в европейска столица", уточняват организаторите на събитието. 
 
Тази година на публиката освен активно участие в атмосферата на надпреварата, е предоставено и поле за изява и творчество с конкурс за най-оригинален надслов/табела, окуражаваща всички бягащи
 
Маратонът на София е официален член на AIMS, WA с бронзов етикет, WANDA, Abbott World Marathon Majors и има 5 звезди от Европейската атлетическа федерация за качество на организацията. Състезанието се осъществява с институционалната подкрепа на Столична община, Министерство на младежта и спорта и Български олимпийски комитет.  

Свързани новини

Наближава Sofia Art Fair 2024

20.09.2024

На път с Радио FM+:Три идеи за пикник

13.09.2024

Барби става музеен експонат

10.07.2024

Пет дестинации на 50 км от София

31.05.2024

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024