Google пуснаха скенер за книги и прахосмукачка в едно

Google представи устройство за автоматично сканиране на книги, което включва в себе си и прахосмукачка, предаде inews.bg.

Основни елементи на устройството са призма, изградена от три странични панела, направени от ламарина, скенер, който може да бъде закупен от пазара, (помещава се в призмата) и прахосмукачка.

Книгите се поставят върху рамката, която се помещава в долната част по ръбовете на призмата. По ръбовете има отвори, а прахосмукачката създава въздушен поток, който преобръща страниците.

Разработчикът на устройството твърди, че за да се сканира книга от хиляда страници, ще трябва около половин час. Общата стойност на скенера възлиза на около 500 долара.

Главният недостатък на устройството е, че в някои моменти може да се обърне една страница, а няколко. Но създателят е помислил и за това - създал е разделител за страници, който свежда този риск до минимум.

Устройството създава цифрови копия на книги по-бързо от скенер, при който страниците трябва да бъдат преобръщани от човек. В същото време такъв скенер излиза доста по-евтино от специализираните  такива.

Книги и списания, сканирани от Google след процедурата могат да бъдат намерени в сайта на Google Books. От март 2012 г. компанията е създала цифрови копия на 20 милиона книги. Посетителите в Google Books могат да търсят книги по текста, а също така да ги четете и сваляте, ако това не се забранява от притежателите на авторско право.

Свързани новини

Какво ни вълнува в Интернет...

15.12.2023

Какво сме търсили в Googlе през 2021-ва

09.12.2021

Какво сме търсили в Google през 2019

27.12.2019

Google премахва Flash рекламите в Chrome

01.09.2015

Най-търсените теми в Googlе

16.12.2014