Учени разработиха батерия, която може да се зарежда за минута

Изследователи от Станфордския университет са разработили алуминиева батерия, която скоро ще може да зарежда електронни продукти - от смартфони до лаптопи - в рамките на една минута, съобщава profit.bg. 
 
Резултатите от изследванията бяха публикувани в списание Nature. Алуминиево-йонната батерия се очаква да е далеч по-безопасна при употреба, за разлика от сега използваните литиево-йонни батерии, които са много по-лесно запалими. Новите прототипи се очаква постепенно да навлязат широко и да се използват и при масови устройства, като играчки, дистанционни за телевизори и др. Те ще бъдат и далеч по безвредни за околната среда от настоящите батерии. 
 
"Разработихме презаредими алуминиеви батерии, които могат да заменят настоящите широко използвани батерии, като алкалните или литиево-йонните. Последните са изключително запалими. Новите батерии не само че няма да се запалват, но също така ще могат и да се огъват“, коментира професор Хонгие Дай от Станфордския университет. Новата батерия може да издържа цикъл до 7 500 презареждания. За сравнение, досега разработените подобни батерии издържаха цикъл до 100 презареждания. Стандартните литиево-йонни батерии издържат до 1 000 презареждания. 
 
Това, което трябва да се подобри при този род батерии, е волтажът. Към момента енергийният запас на тези батерии е наполовина на стандартните литиево-йонни батерии.

Свързани новини

Ботове срещу артисти

22.05.2023

Става все по-опасно

12.04.2023

ИИ е заплаха, смятат експерти

31.03.2023

България отчита растеж на пазара

22.03.2023

TikTok представи Series

09.03.2023