Внимавайте, ако продавайте стария си Android смартфон

Ако планирате да продадете стария си Android смартфон, то е добре да помислите пак, съветва profit.bg. Много е възможно той да съхранява, снимки, видеа, както и паролата ви за Facebook, дори и ако си мислите, че сте ги изтрили. 
 
Изследвания сочат, че пазарът на смартфони втора ръка е значителен, като на него се продават около 630 милиона смартфона. Очакванията са тази бройка да продължи да се повишава до 2018. Доколко обаче продажбата на стария ви смартфон е безопасна по направление на защита на личните ви данни? Изследване на университета Кеймбридж в тази насока показвая, че сигурността далеч не е висока. Така нареченото "системно изтриване на данни“ обещава заличаване на цялата лична информация, но това далеч не се случва напълно. 
 
Изследователите са тествали 21 смартфона с операционна система Android, направени от водещи производители като Google, HTC, LG, Motorola и Samsung. Във всеки един от случаите след рестартиране са намирани текстови съобщения, а по няколко електронни съобщения са оставали в 80% от случаите. Често на устройствата са оставали и следи, които дават достъп до Facebook акаунтите на предишните собственици. 
 
Някои устройства не са форматирали правилно директории на смартфоните, където са се съхранявали, снимки, видеа и др., което ги е правило достъпни за новите притежатели на устройствата. Устройствата с такъв проблем са включвали модели като HTC One, HTC Sensation XE, Motorola Razr, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S2, Samsung Galaxy S Plus и др. Като цяло най-добре при системен рестарт се е представял моделът Google Nexus 4, се казва още в изследването.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023