10-те неща, които ни очакват в бъдещето

Преди броени дни в статия за в-к "Ню Йорк Таймс“ един от създателите на теорията на струнните полета – американският физик-теоретик д-р Мичио Каку, потърси отговор на въпроса "Как би изглеждало бъдещето на човечеството?“. След дискусии с повече от 300 от най-добрите учени в света, д-р Каку е съставил списък с някои от нещата, за които е добре да бъдем подготвени в бъдеще. Мачио Каку е член на Института за перспективни изследвания в Принстън. Той държи катедрата "Хенри Семат“ и е професор по теоретична физика в Градския колеж в Ню Йорк. Освен това има над 70 статии, публикувани във физични списания. Ето неговата теория за 10-те неща, които ни очакват в бъдещето.
 
1. Компютрите ще изчезнат
Според закона на Мур, компютърната мощност се удвоява на всеки 18 месеца. Това означава, че до 10-12 години чиповете ще струват едно пени, колкото и парче хартия. Компютрите, познати ни днес, ще изчезнат, ще бъдат никъде и навсякъде, вездесъщи, но скрити, също като електричеството и течащата вода. Клаудът ще ни следва тихо и кротко, носейки нашите желания по всяко време, навсякъде.
 
2. Разширената реалност ще бъде всекидневие
Сцените от "Матрицата“ няма да бъдат само във филмите. Ако интернет бъде достъпен чрез контактни лещи, биографии ще се появяват до лицата на хората, с които се разминаваме, ще виждаме субтитри, ако говорят на чужд език. Тези лещи ще направят революция в живота и работата на актьори, политици, хирурзи, туристи, войници и астронавти с помощта на карти, сценарии, речи, преводи, биографии и схеми само с едно мигване на окото.
 
3. Мозъчната система ще засили интернет
В идните десетилетия ще можем да контролираме компютрите с ум, а не с мишка. Ще бъдат инвестирани милиони долари в картографирането на невронните пътища в мозъка, следващият голям проект на науката. Това би могло да облекчи страданията на хората с психични заболявания и да позволи на тези с парализа да управляват компютри, видео игри, домакински уреди, инвалидни колички и механични ръце и крака със силата на мисълта. Ще можем да упражняваме телепатия (контакт между мозъци) и телекинеза (контрол чрез ума), за да качваме спомени, да създаваме мозъчни мрежи (изпратени по интернет спомени и емоции), да записваме мисли.
 
4. Капитализмът ще бъде усъвършенстван
Ние сме по пътя към "перфектния капитализъм“, когато законите за търсенето и предлагането станат точни, всеки ще знае всичко за даден продукт, услуга или клиент. Ще знаем точно къде търсенето и предлагането се срещат, което ще направи пазарите много по-ефективни.
 
5. Роботите ще бъдат нещо обичайно
Изкуственият интелект бавно навлиза в ежедневието. "Робо-лекар“ или "робо-адвокат“, анимирани лекари или адвокати, скоро ще дават професионални съвети. Ще има коли без шофьор, управлявани чрез GPS и радар. "Пътни инциденти“ и "задръствания“ ще станат архаизми.
 
6. Остарелите части на тялото ще бъдат заменяни
Засегнатите от болест или остарели части на тялото ще бъдат заменяни също като автомобилни части. Учените ще създават органи от нашите собствени клетки. Изразът "отхвърляне на орган“ ще бъде отживелица.
 
7. Родителите ще проектират потомството си
Родителите ще могат да създадат дете като избират между различни генетични характеристики. Много увредени или нефункционални гени ще бъдат излекувани.
 
8. Кибер-медицината ще удължава живота
Процесът на остаряване ще бъде забавен. ДНК чипове, поставени в банята, ще откриват признаци на рак години преди образуването на тумор.
 
9. Диктаторите ще бъдат загубеняци
Интернет кара хората да мислят, че не трябва да живеят като роби. Диктаторите, които се страхуват от интернет, ще се превърнат в едни загубеняци.
 
10. Интелектуалният капитализъм ще замени стоковия капитализъм
Историческата промяна от стоков, където се разменят основно стоки, към интелектуален капитализъм е в ход. Икономиката на нациите, базирана на смесица от стоков и интелектуален капитализъм, ще се развие и тези нации ще забогатеят. 
 
Източник: 10te.bg

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023