8 полезни компютърни трика, които всеки трябва да знае

Случвало ли ви се е по погрешка да затворите таб от вашия браузър, до който сте достигнали след много усилия? Е това не е особен проблем, ако знаете правилната комбинация от клавиши, с натискането на които можете да си го върнете обратно – а тя е Ctrl (или Command при операционната система Mac) + Shift + T. Ето още няколко полезни комбинации от клавиши, които можете да използвате за различни нужди, дадени от profit.bg: 
 
Искате скрийншот на част от екрана 
Ако искате да снимате определена част от екрана, а не целия – то комбинацията за операционните системи Windows и Mac е еднаква - Ctrl/Command + Shift + 4 и избирате частта, която представлява интерес за вас. 
 
Лесно да повторите последната команда в Excel 
Има лесен начин да повторите последната команда в тази програма. Тя е с натискането на бутона F4 в табличната програма. Например ако последно сте оцветили и форматирали една клетка в жълто и с определен шрифт, то натискане на F4, докато сте в друга клетка, ще направи същото и с нея. 
 
Проследяването на пътя на снимка в браузъра Chrome 
Има много лесен начин да откриете първоизточника на определена снимка, както и къде е използвана тя, в браузъра Сhrome. Само трябва да натисните клавиша S, докато сте натиснали десния бутон на мишката върху снимката. 
 
Пауза на видео в YouTube, превъртане 10 сек. назад или напред 
Повечето хора знаят, че не могат да натиснат интервала, за да паузират видео в популярния видеосайт. Вместо това паузирането става с натискането на бутона К. Пускането е от същия клавиш. Натискането на бутона J ще ви отведе 10 секунди назад в клипа, докато превъртането с 10 секунди напред става с клавиша L. 
 
Да изчистите кеш-паметта си за секунди 
Бързото изчистване на кеш-паметта става с комбинацията от клавиши Ctrl + Shift + R. Това също така рефрешва страницата, в която се намирате в момента. 
 
Да се пошегувате с някого, като му обърнете монитора 
Ако някой колега се е пошегувал с вас и ви е обърнал монитора, не се притеснявайте, щетата може бързо да бъде преодоляна с клавишите Ctrl + Alt + някоя от стрелките. 
 
Да превърнете браузъра си в прост редактор на текст
Ако искате да се сдобиете бързо и лесно с поле за писане, просто въведете следното в мястото за адреси на браузъра си и ще се сдобиете с такъв: data:text/html,

.

Свързани новини

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023