Обявиха края на MP3 формата

MP3 – форматът, който промени начина, по който слушаме музика, официално беше обявен за "мъртъв", пише dariknews.bg. Създателят на MP3 - институтът "Fraunhofer", заяви, че прекратява всички лицензи за патенти, свързани с формата.
 
Бъдете спокойни – МP3 файловете ще продължат да са достъпни, защото все още са доста популярни. МР3-ките, които вероятно имате на РС-то си, дискове или някой забравен харддиск, все така ще си работят, но със сигурност няма да се появят нови МР3 плейъри на пазара.
 
На негово място ще бъде използван форматът AAC – Advanced Audio Coding, който се превърна в стандарт при музиката и видеото на мобилни телефони. Този формат е по-ефективен и има повече функционалности – като стрийминг на телевизия и радио, по-нисък битрейт от MP3, но по-добро качество на звука.
 
В продължение на дълги години МP3 бе най-популярният аудио формат в световен мащаб. През 1995 година е създаден първият програмен MP3 плейър Winplay3. При разработката на алгоритъма са правени тестове с конкретни популярни композиции, като основна е била песента на Suzanne Vega "Tom's Diner". През 1996 се получава и патент в САЩ, а през февруари 1998 "Fraunhofer" започват да упражняват патентните си права, като от този момент нататък всички разработчици на софтуер, използващ алгоритъма за кодиране, трябва да заплащат лицензионни такси на компанията. През 1999 се появяват първите преносими MP3 плейъри, както и първата компания, която продава музика, използвайки този формат.
 
Решението на института "Fraunhofer" ще сложи край на една дълга ера в историята на музиката. Въпрос на време е форматът МP3 да остане в миналото и да проправи път на по-добри и качествени аудио кодеци, които ще ни позволят да слушаме любимите си парчета в много по-добро качество. 

Свързани новини

Уча.се е номинирана за награда на ЮНЕСКО

15.11.2017

Проблем в сигурността на Wi-Fi

17.10.2017

Ап ще разкрива истинските ни емоции

05.09.2017

Честит рожден ден, Google!

04.09.2017

Издадоха първия албум, композиран от ИИ

23.08.2017

Коментари