IT знаменитости призоваха за пауза в разработките на изкуствения интелект

Илон Мъск, Стив Возняк и повече от 1000 други експерти в сферата на технологиите призоваха за шестмесечен мораториум върху обучението на AI системи, които се представят по-добре от наскоро представения модел GPT-4 на компанията OpenAI. В отворено писмо те предупреждават за потенциални рискове за обществото.
 
Писмото е публикувано от организацията с нестопанска цел "Future of Life Institute" и е подписано от много известни хора в ИТ индустрията, съобщи technews.bg. Всички те призоваха за "пауза" в разработването на AI, докато не бъдат разработени общи протоколи и стандарти за сигурност за индустрията, чието прилагане ще бъде проверено от независими одитори.
 
Писмото подчертава, че мощни AI системи трябва да се разработват само след като човечеството е уверено в положителните последици от такова развитие и че свързаните с тях рискове ще бъдат управляеми.
 
Експертите също така изтъкват потенциални заплахи за обществото и цивилизацията от AI системи, способни да се конкурират с хората, което може да доведе до икономически или политически катаклизми. Затова разработчиците на AI трябва да си сътрудничат тясно с регулаторите.
 
"Обширни изследвания показват, че системи с изкуствен интелект, които се конкурират с хората, могат да представляват сериозна опасност за цялото човечество", се казва в писмото.
 
Наскоро дори Европол предупреди, че системи като ChatGPT могат да бъдат използвани злонамерено за фишинг, дезинформация и киберпрестъпления. Илон Мъск, чиято компания за електромобили Tesla използва елементи с изкуствен интелект в системите си за автопилот от доста време, открито и многократно е изразявал загриженост относно опасностите от AI системите.
 
Поддържаният от Microsoft чатбот ChatGPT на OpenAI демонстрира качества, които принудиха конкурентите спешно да ускорят развитието на собствените си големи езикови модели. В резултат на това компаниите побързаха да интегрират генеративен AI в своите продукти. Ръководителят на OpenAI Сам Алтман не е подписал писмото, а самата компания отказва коментар.
 
Експертите смятат, че AI разработките трябва да се забавят, докато човечеството започне да разбира по-добре последствията, тъй като системите с изкуствен интелект могат да причинят сериозни щети. Като се има предвид, че големите играчи пазят в тайна информацията за това, върху което работят, ще бъде трудно обществото да се защити, ако страховете са оправдани.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023