Изкуствен интелект отгатва пароли за по-малко от минута

Наред с многото полезни сценарии на използване, изкуственият интелект, като всяка друга технология, има и "тъмна страна", пише TechNews.bg. С негова помощ хакери и злонамерени лица могат лесно да се домогнат до паролите на жертвите си.
 
AI моделът PassGAN, създаден специално за разбиване на пароли, може да разгадае 51% от тях за по-малко от минута. Ще му отнеме само един ден, за да разбие 71% от паролите, според резултатите от изследване на компанията Home Security Heroes.
 
IT знаменитости призоваха за пауза в разработките на изкуствения интелект
 
Като изходни данни платформата използва речник на Rockyou, съдържащ 15 милиона записа. Благодарение на уникалния си подход, този AI може за по-малко от минута да разбие 51% от паролите, за по-малко от час се справя с 65%, в рамките на ден преодолява 71% и за по-малко от месец разбива 81% от паролите.
 
Ключът към високата производителност на PassGAN е, че моделът "автономно изучава разпространението на реални пароли при реални течове", отбелязва 95to5Mac в публикация за системата.
 
Изкуствен интелект създава албум в памет на членовете на "Клуб 27"
 
Потенциалните жертви могат да се предпазят от подобна атака като предприемат някои мерки, препоръчани от експертите по сигурността:
- паролата трябва да има дължина най-малко 12 знака, като включа главни и малки букви, цифри и специални знаци – всеки нов тип значително усложнява задачата на хипотетичен нападател;
- 18-символна парола от смесен тип се счита за неразбиваема от AI – на модерна система ще са нужни 6 квадрилиона години, за да я разбие.
 
Специалистите на Home Security Heroes препоръчват и допълнителни мерки за защита:
- използвайте двуфакторна/многофакторна авторизация, по възможност не със SMS;
- не използвайте едни и същи пароли за различни акаунти;
- генерирайте пароли чрез автоматизирани средства;
- актуализирайте редовно паролите;
- въздържайте се от използване на обществени Wi-Fi мрежи, особено когато работите с онлайн банкиране и други подобни услуги.
 
На страницата с резултатите от изследването е публикуван AI инструмент, който може да се използва за тестване на парола срещу хакване с изкуствен интелект. Компанията твърди, че данните, въведени в това поле, не се записват и не се прехвърлят никъде (вие си преценете дали вярвате на това, няма как да се докаже).

Свързани новини

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023