Защита от ботовете: БАМП се присъедини към световна инициатива

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) се присъедини към глобалната петиция Human Artistry, чиято цел е да отговори на породените от революцията на изкуствения интелект предизвикателства за творците и за правата върху интелектуална собственост.

Кампанията очертава поредица от основни принципи за отговорно използване на изкуствен интелект в "подкрепа на човешкото творчество и на неподражаемата стойност на човешката артистичност".

Петя Точарова, изпълнителен директор на БАМП, заяви: "Докато в миналото творците са били по-скоро пасивни при появата на нови технологии, надявайки се, че те ще бъдат използвани по отговорен начин, кампанията Human Artistry се движи настъпателно, за да се присъедини към дебата за ИИ още в самото му начало. Този път творците няма да чакат да бъдат поканени на масата. Трябва да се говори сега, докато още има време да се работи заедно с технологичните индустрии, за да гарантират правата на творците. Съвсем скорошният пример със създадената от изкуствен интелект "нова песен", уж "изпята" от Дрейк и The Weeknd, без те да са чували за нея,  говори сам за себе си и е ярко доказателство за правотата на подхода на творческия сектор. Ариана Гранде, Кание Уест и не малко други артисти също са изненадани да открият "свои" нови песни или кавър версии, създадени от ботове."

Изкуственият интелект още пее с гласовете на The Weeknd и Дрейк - песента има ремикс

Това е пореден пример за необходимостта от юридическа сигурност за правоносителите, че създаденото от тях съдържание ще бъде използвано в съответствие със съществуващите норми на авторското право и сродните му права, и че използването на гласове и подобия на професионални артисти-изпълнители, няма да се случва без наличието на разрешение и лицензиране. 

Human Artistry изпраща също така и ясен сигнал до правителствата, че интересите на творците трябва задължително да бъдат взети предвид при създаването на политики и нови законодателни актове. Недопустимо е въвеждането на нови изключения от защитата на авторското право и сродните права, които да позволят на технологичните компании фактически да бъдат "субсидирани“ от творческите индустрии посредством използване на тяхно съдържание за "обучение“ на моделите изкуствен интелект без разрешение и без съответно заплащане.

Стинг: "Музикантите са изправени пред битка с изкуствения интелект"

От лансирането й през март 2023 г. към кампанията са се присъединили повече от 100 международни, регионални и национални организации, представляващи различни сегменти на творческия сектор.  

Според Петя Точарова, революцията на изкуствения интелект ще има трансформиращо въздействие върху музикалната индустрия. "Нашата задача е да посрещнем огромните предизвикателства, които тя поставя в областта на защитата на правата, като същевременно се възползваме максимално от потенциалните възможности, които тя може да ни предложи в други сфери", казва тя.

"Технологиите, свързани с ИИ, трябва да се развиват по начин, който подкрепя човешката култура и артистичност, а не я ерозира. Надяваме се и другите организации от творческия сектор в България да се присъединят към БАМП и да подкрепят кампанията Human Artistry и залегналите в нея принципи. Независимо, че темата все още не е на дневен ред у нас, по-добре за всички ни ще бъде да сме готови за дебата, свързан с изкуствен интелект и авторски и сродни на авторското права, който със сигурност няма да ни подмине." 

Свързани новини

Над 200 изпълнителя зад подписката

09.04.2024

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024