Светът загуби две легенди: Пеле и Вивиан Уестууд

Две ярки световни личности си отидоха в последните часове - Бразилската футболна легенда Пеле почина на 82-годишна възраст. Отиде си легендата на пънк модата Вивиан Уестууд.

Краля на футбола се лекуваше в болница "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло, където бе приет преди малко певече от месец, след като се влоши рязко състоянието му при лечението на рак на дебелото черво. Пеле, чието име е Едсон Арантес до Нашименто, е вкарал рекордните 1 281 гола в кариерата си, като е и единственият футболист в света, който е печелил три пъти световната титла - 1958, 1962 и 1970 година. Обявен е от ФИФА за футболист номер едно на 20-ти век. 

В Бразилия започва тридневен траур в памет на Пеле
 
Легендата на българския футбол Христо Стоичков изрази скръбта си от кончината на Пеле в социалните мрежи. Камата му благодари, че го е поканил за половинвековния си юбилей. "Ти винаги ще си вдъхновението на поколения! Благодаря ти, че ме прие за твой приятел! Благодаря ти, че ме покани на мача за 50-ия ти юбилей! Благодаря, че ме предложи в твоя списък за най-великите футболисти! Ти си единственият трикратен световен шампион! Ти си Краля Пеле! Благодаря ти за всичко и почивай в мир!", написа Камата. 
 
На 81-годишна възраст почина легендарната модна дизайнерка Вивиан Уестууд. Новината беше оповестена на официалния ѝ профил в Instagram. 
 
 
Британската модна дизайнерка е определяна като една от смелите и влиятелни личности на XX и XXI век. Тя произлиза от работническата класа. Първоначално учи за бижутерка в Лондон, а после за учителка, тъй като разбира, че хора от работническата класа нямат шанс в изкуството.
 
През 70-те години тя среща бившия си съпруг Малкъм МакЛарън - създател и мениджър на пънк групата Sex Pistols, за да започне едно уникално творческо сътрдничество. Двамата отварят бутик "Sex" в Челси, където продават създадени от тях дрехи за пънкари. В модата тя вижда възможност за протест срещу статуквото.
 
Нейните дрехи винаги носят история и акцентират върху различната идентичност. Уестууд през целия си живот е била независим дизайнер и не е работила за корпорации. Тя се радва на свободата и не желае да произвежда дрехи, които не й харесват. Неин принцип е да купува по-малко неща, но по-качествени. Дизайнерката бе и ярък еко активист. 
 
Уестууд вкарва пънка във висшата мода и така изгражда световна империя. Модните й ревюта винаги са пълни с обществени послания. Тя има две рицарски звания и носи титлата на британската корона Dame (Дама). Освен това два пъти е обявявана за най-добър британски моден дизайнер. 
 
 
Певецът Бой Джордж, който за първи път се среща с Уестууд в началото на 80-те години на миналия век, написа, че тя е "страхотна и вдъхновяваща" и "без съмнение е безспорната кралица на британската мода".
 
Актрисата Ким Катрал я описва като "истински гений, който никога не е загубил смелостта си", споделяйки историята за щедростта и добротата на Уестууд, която създава три рокли за "Сексът и градът" за три дни.
 
Супермоделът Клаудия Шифър написа, че "уникалният глас на Уестууд ще бъде незаменим и ще липсва", а певецът Били Айдъл написа в Туитър: "RIP!, ще ми отнеме малко време, за да разбера това…". 

Свързани новини

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023

Отиде си звездата на италианската сцена

22.08.2023

Отиде си Шинейд О'Конър

27.07.2023

Звездата от "Коса" почина на 71 години

13.06.2023

Тина Търнър си отиде на 83

24.05.2023