Днес е професионалният празник на работещите в българското кино

Днес е  професионалният празник на работещите в българското кино.

Денят води началото си от датата 13 януари 1915 г., на която в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на легендарния кинодеец Васил Гендов.

Поне 7 нови БГ ленти предстои да излязат по екраните тази година!
 
Първи пред  публиката излиза „Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов, който ще е по екраните още на 28 януари. Лентата спечели зрителската награда на варненския фестивал „Златна роза” през октомври 2010 г. В главната роля е актьорът Иван Бърнев,  разказващ историята на емигранта Слави, който тръгва да търси щастието си по света. В „Стъпки в пясъка” участват още Яна Титова,  Асен Блатечки, Деян Донков, Карла Рахал и Велко Кънев. Оператор е Емил Христов.

Несъмнено акцентът още в началото на годината е върху "TILT" с режисьор Виктор Чучков - син и продуцент Борко Чучков. Премиерата на филма е предвидена за 11 февруари, а заедно с лентата по книжарниците ще се продава и едноименната книга с автор Любен Дилов-син.

Сюжетът проследява една любовна история, развиваща се на фона на преломните моменти от началото на 90-те години. С премерен хумор историята разкрива сблъсъка на банда добри приятели с авантюристичен дух с предизвикателствата на емиграцията, затъналата в престъпност родина и аморална обществена среда. Въпреки, че ще ни върне в недалечното минало, Тилт е насочен към младата публика.

В една от главните роли ще видим Ованес Торосян, познат от хита на миналата година "Източни пиеси". Другите главни роли са поверени на Явор Бахаров и Радина Кърджилова, които вече са звезди заради участието си в „Стъклен дом”. Явор Бахаров взе и наградата за мъжка роля на фестивала „Златната роза” във Варна . В лентата участва и трети актьор от "Стъклен дом" - Асен Блатечки. Оператор е Рали Ралчев.

Случайно или не снимките на филма LOVE.NET започват на 29 октомври, когато е и рождения ден на Интернет.
Идеята е на режисьора Илиян Джевелеков и е още от 2004 г. Всичко започва така: На 03.12.2007 г. в сайта за запознанства www.elmaz.com администраторът оповестява на своите потребители стартирането на подготовката за игрален филм LOVE.NET. Основното послание е: “Да направим заедно този филм…”
В продължение на два месеца всеки участник в сайта има възможността да изпрати най-интересната си история, която е преживял чрез интернет. За период от 2 месеца се получават 7346 случки, които потвърждават, че замислените от  сценарния екип истории се случват и в действителността.

В LOVE.NET, който ще излезе на 1- ви април ще гледаме най - актуалните Бг актьори - Христо Шопов, Захари Бахаров, Койна Русева, Лилия Марвиля, Диана Добрева, Владо Пенев , модела Диляна Попова, както и музикантите Джон Лутън и Мик Бокс от Юрая Хийп.

“Подслон” е първия пълнометражен филм на младия режисьор Драгомир Шолев, кайто се интересува от вечната тема за взаимоотношенията на деца и родители. Шолев и оператора Крум Родригес са победители на едно от изданията за късометражно кино Jameson. Двамата са успешен тандем и в "Подслон", който трябва да видим по кината през март на София филм фест.

Подборът на актьорите е абсолютно случаен. С лентата в киното се завръща Янина Кашева. С Цветан Даскалов , Драго се е запознал в една кръчма, едното дете е намерил на "Попа", а другото – в един магазин, споделя самия той.

През пролетта ще гледаме звездата от "Стъклен дом" Калин Врачански в „Още нещо за любовта” на дебютанката Магдалена Ралчева. Филмът е по действителен случай от 1945 г., и разказва за истинското приятелство, любовта към живота и предизвикателствата на съдбата. Зад камерата е Александър Лазаров.

Пореден режисьорски дебют - този път на актьора Валери Йорданов. "Кецове” ще бъде по екраните през май. Тук отново оператор е Рали Ралчев, а актьорската група включва Иван Бърнев, Филип Аврамов, Васил Драганов, Иво Аръков, Яна Титова и Ина Николова.

През есента се очаква„Аве” на живеещия в САЩ Константин Божанов. Главните роли в лентата са поверени на 17-годишната  Анжела Недялкова и актьорът Ованес Торосян. И двамата са ни познати от "Източни пиеси".Освен тях във филма ще гледаме Йосиф Сърчаджиев, Николай Урумов, Койна Русева и Светлана Янчева. Оператори са Ненад Бороевич (Мисия Лондон ) и Радослав Гочев(Стъклен дом).