Два български филма направиха премиерите си в Кан

"Островът" на Камен Калев и "Аве" на Константин Божанов бяха показани в Кан и са получили подкрепата на зрителите.

Това пише журналистът Павлина Желева на сайта Дневник.бг.

И двата филма са имали право на една прожекция за пресата и една официална премиера.

Заобиколена от неотлъчно следващи я охранители супер моделът и актриса Летисия Каста уважи пресконференцията на дългоочаквания филм на Калев Калев. Тя се качи на сцената на киносалона, в който се показват филмите от "Петнайсетдневката" и се поклони пред публиката на официалната премиера.

Филмът, в който "Каста се изгубва някъде в България" изненада първите си зрители с нестандартна структура, разделяща го на две части. "Първата има звученето на драма, а втората – на фарс. В първата има красиви пейзажи с вода и небе, а във втората – затворена къща от добре познатата телевизионна емисия "Биг Брадър". "Не винаги е ясна връзката между двете части, но в това пък има известна интрига" - реагираха някои от първите зрители в Кан. Селекционерът на програмата Фредерик Боайе нарече "Островът" "филм за фантоми, но без фантоми", а Камен Калев обоснова опита си да се докосне до абстрактния свят на лудостта и с помощта на "черната комедия". "За мен "Биг Брадър" е вид остров, в който определени хора изказват мнения за други хора. Така, те се опитват да бъдат "нещо". Беше ми интересно да създавам преобразяването на главния герой, който стига до пълно психическо освобождаване. Наред с това имах чувството, че всичко е някаква нереална игра" - каза Камен Калев на пресконференцията си в Кан.(виж официалният трейлър по-долу)

"Аве" на Костантин Божанов бе възприет като "прост, но особено изчистен филм". Публиката награди създателите му с искрени аплодисменти, а изпълнението на Анжела Недялкова и Ованес Торосян беше оценено като "магнетично". Филмът бе наречен още "достоверен образ на едно изгубено поколение", а също и "химн на младостта". "Самият аз съм живял номадски живот и обичам да се движа с камера" - каза Божанов в Кан. Актьорът Ованес Торосян беше наречен "българският Джеймс Дийн" от критиката в Кан.