"Дървото на живота" взе "Златна палма" в Кан

"Златна палма" на 64-ия кинофестивал в Кан бе връчена на филма "Дървото на живота". Това е едва петият филм на 67-годишния американски режисьор Терънс Малик,  с участието на Брад Пит и Шон Пен. Действието се развива в Америка през 50-те години на миналия век.

Бил Полад, един от продуцентите на филма, получи отличието, в отсъствието на твърде дискретния режисьор, който избягва камерите до степен, че не е бил сниман през последните 30-ина години. "Трудно е да заемеш мястото на един гигант", обясни продуцентът при връчването на наградата.

Гран при на тазгодишния фестивал в Кан си поделиха турският режисьор Нури Билдже Джейлан за "Имало едно време в Анадола" и белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден за "Момчетата на колело". Наградата за сценарий отнесе израелецът Йозеф Седар за "Бележка под линия".

Датчанинът Николас Виндинг Рефн спечели отличието за най-добър режисьор в Кан за високооктановия си черен филм "Drive" с участието на Райън Гослинг.

Французинът Жан Дюжардан е носител на отличието за най-добър актьор на 64-то издание на кинофестивала в Кан за ролята си в "Артистът". Американската актриса Кирстен Дънст, получи отличието за най-добра актриса за ролята си на депресирана съпруга в "Меланхолия" на предизвикалия остри противоречия на фестивала Ларс фон Триер.

Наградата на журито получи филмът "Polisse" на Майвен, връчена от френската актриса Киара Мастрояни.

"Златна камера", отличие, което се присъжда за първи филм, бе присъдена на аржентинския филм "Las acacias" на Пабло Джорджели, представен в паралелната секция на Седмицата на критиката и бе връчена от испанската актриса Мариса Передес. "Бяха ми необходими 5 години да направя този филм и през това време не можех да се занимавам с нищо друго", сподели режисьорът, посвещавайки творбата си на своята съпруга и на родителите си.

"Златна палма" за късометражен филм получи "Cross Country" на украинката Марина Врода и със специален приз на журито на 64-то издание на кинофестивала бе отличен белгиецът Ваннес Дестооп за творбата му "Бански костюм 46". /АФП