Ларс фон Триер повече няма да дава пресконференции

Датският режисьор Ларс фон Триер заяви пред френския вестник "Либерасион", че вече няма да дава пресконференции . Той се аргументира с предизвикания от него скандал на кинофестивала в Кан, когато каза, че разбира Хитлер.

"Повече няма да давам пресконференции, край. Ще направя като Терънс Малик", каза Триер. Американският режисьор ("Дървото на живота") е известен с това, че много рядко дава интервюта.

Според много критици филмът на Триер "Меланхолия" е бил сериозна конкуренция на "Дървото на живота" за Златната палма в Кан, преди скандала, за който бе обявен за персона нон грата.

На въпрос за причината за неговия гаф фон Триер обяснява, че не е бил подготвен да дава пресконференция, когато директорът на фестивала го поканил. "Това е като да паднеш от велосипед, обхваща те паника. Изрекох много идиотщини и съжалявам, че нараних много хора. При мен проблемът е, че съм склонен към конфликти и затова не мога да престана да ги предизвиквам. Правя го, когато съм изправен пред много хора, които очакват да кажа нещо. И когато кажа, че съм нацист, се шокирам от факта, че хората са ми повярвали", обяснява датският режисьор, признавайки, че е "сложна" личност.